Президентът ще връчи първия мандат за правителство в понеделник

Радев ще се произнесе по промените в Изборния кодекс след постъпването им в президентството

11:58 | 2 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев в понеделник ще връчи мандата за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание, като в момента това е ГЕРБ-СДС.

„Надявам се времето, което дадох допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин“, каза Радев, цитиран от прессекретариата на президенството.

Попитан за позиция за приетите изменения в Изборния кодекс и дали ще наложи вето, Румен Радев заяви, че когато новоприетият закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно и тогава ще се произнесе.

Тази седмица Народното събрание прие промени в Изборния кодекс, което според анализатори посочва подготовката им за нови предсрочни избори през първата половина на 2023 г.

Вече ще се гласува по два начина: с хартиена бюлетина или с машина. Вотът от машините няма да се отчита автоматично, а чрез ръчно броене на издадените от устройствата хартиени разписки. Резултатът ще бъде изчисляван от секционните избирателни комисии, които ще сумират данните за двата вида гласуване.

В петък дебатите по промените продължават като остават да се гласуват предложения за числеността на Централната избирателна комисия, както и функциите на Обществения съвет към ЦИК. Престои да се гласува и идеята за видеонаблюдение и видеозапис при попълването на протоколите от преброяването на гласовете. Район "Чужбина" остава, но без яснота как точно ще функционира на практика.