"Булгаргаз" получава 800 млн. лв. държавен заем за покупки на природен газ

Евентуални преговори с "Газпром" за доставка на природен газ ще е последната опция, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов

15:26 | 11 август 2022
Обновен: 15:26 | 11 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служебното правителство прие постановление, съгласно което "Булгаргаз" ЕАД ще получи заем в размер на 800 млн. лв. от държавата за закупуване на природен газ, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Средствата са необходими, за да се осигури непрекъснатост на доставките на природен газ за нормалното функциониране на икономиката и отоплението на домакинствата в страната, както и за изпълнение на ангажиментите на България като държава член на ЕС за гарантиране сигурността на енергийните доставки, в контекста на настоящата усложнена международна обстановка.

С приетото постановление на Министерския съвет се осигуряват условия за реализиране на държавната политика за гарантиране сигурността на доставките на природен газ за страната през зимата на 2022-2023 г. при условията на военен конфликт между Русия и Украйна.

С решението се одобряват допълнителни плащания по бюджета на Министерството на енергетиката за 2022 г., които ще бъдат предоставени на „Булгаргаз“ ЕАД. Впоследствие средствата ще бъдат възстановени от „Булгаргаз“ ЕАД, съгласно условията на сключен договор между дружеството и Министерството на енергетиката.

За да се запълни ликвидната дупка в "Булгаргаз", ще се търсят заеми и от частните банки, обяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Христов обясни, че освен "Топлофикация София", която дължи "стотици милиони" на "Булгаргаз", започват да бавят плащанията си и други топлофикации, затруднени от скъпия газ.

"Все повече от клиентите на "Булгаргаз" изпитват затруднения да се разплащат", посочи той.

Като друг проблем той посочи, че все повече доставчици искат всичко да се плати авансово, което увеличава нуждата на компанията от оборотен капитал. Това е и причината да се търси възможност за дългосрочно финансиране от частния сектор - да се върне бързо заемът от бюджета и да се прави разплащане.

На въпрос дали обявеният в сряда търг за доставка на газ означава отказ от офертите за три танкера до края на годината и четири през 2023 г., Христов отговори, че за момента нищо не се отказва.

"Единствената причина, поради която можем да откажем е или да намерим по-евтин газ, или да се окаже така, че този газ не може да го разтоварим", обясни той.

Увери, че се водят разговори за доставка на газа на терминали в Гърция и Турция.

В сряда "Булгаргаз" обяви на сайта си търг за доставки на втечнен природен газ. До 18 август ще се търсят общо 5.5 млн. МВтч или около 550 млн. куб. м суровина. Посоченият период за доставки е октомври, ноември и декември 2022 г. Мястото за разтоварване е гръцкият терминал за регазификация "Ревитуса".

Евентуални преговори с "Газпром" за доставка на природен газ ще е последната опция пред служебното правителство. Тя ще се приложи, ако не бъдат осигурени чрез алтернативни доставки нужните количества за отоплителния сезон, каза по-рано през деня пред БНТ Христов.

"Още не сме търсили контакт с "Газпром", защото гледаме да изчерпаме другите опции", добави той.