Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Българска апаратура чисти боклук около Земята и следи радиацията около Марс

Проф. Георги Желев директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, във "Футуризъм", 18.04.2024

22:00 | 18 април 2024
Обновен: 00:26 | 20 април 2024
Автор: Галина Маринова

В космическата програма “Артемида” почти със сигурност ще има българска апаратура. А защо да нямаме и космонавт? Българският дозиметър “Люлин” обикаля около Марс на борда на апарат и събира данни за радиацията. Това каза проф. Георги Желев, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, в предаването "Футуризъм" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев. 

Дистанционните методи за наблюдение на Земята от Космоса, които се използват и от българската космическа наука, датират 45 години назад - от времето на първия полет на българин в Космоса. Вторият български апарат - “Спектър 256”, например, е оборудван за заснемане на 256 спектрални канала, както показва името му, разказа проф. Желев. Този вид наблюдение е свързано с човешката дейност не само в областта на науката, но и в почти всички други дейности.

 

“В последните години, след 2015 насам, един голям скок в това направи програмата на Европейската космическа агенция, която започна изстрелването на съзвездие от спътници. Един от тези спътници “Сантинел 2” е с апаратура, ориентирана именно към заснемане на зелената система на планетата. Този мониторингов спътник ;.(всъщност те са двойка спътници) обикалят и снимат непрекъснато, като достъпът до изображенията е свободен и се използва активно в горското и селското стопанство, в геоморфологията и т.н.”.

От 40 години насам нашата гордост, дори и сега, като апаратура са серията дозиметри “Люлин”. Те служат за регистриране на космическа и слънчева радиация, каза още гостът. С такъв дозиметър е оборудван апарат, който обикаля около Марс и дава непрекъснато данни, които са свободно достъпни за всеки, които иска да ги обработва. Тези данни са за количеството радиация, което би проникнало в човек, който би пилотирал полет до там. Тези апарати са българско достижение, гордост за България, изтъкна проф. Желев.

По такива дозиметри и сега се работи, като се участва в нови, съвместни програми със САЩ и с Япония, коментира събеседникът. “Новост е, че от миналата година станахме 32-та държава-членка на програмата “Артемида” (продъжение на програма “Аполо”). Основната цел на програмата са полети до Луната и установяване на дългосрочно присъствие. Луната да се ползва като база за евентуален бъдещ полет до Марс. Почти със сигурност ще има българска апаратура в тази програма, а защо да нямаме и космонавт в нея”. 

Какво представлява българският спътник “България 1300”? Как данните от дистанционните наблюдения помагат за заснемане и опазване на зелената система на планетата? Как може да се направи растителността “прозрачна” и това прави ли се от спътници? Каква е ролята на дроновете, които стават все по-модерни, в т.нар. лазерно сканиране и лидари? Как се развива българската наука в областта на космическите храни и къде се използват те на Земята? Какво представляват българските космически оранжерии “Свет”?  Как България участва в справянето със световния проблем с космическия боклук?

В предаването вижте още:

  • Учени са измерили звездните ветрове в три звездни системи
  • Пробив в изследването на произхода на психозите
  • Хората предават повече вируси на животни, отколкото обратното

Цялото предаване вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.