Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Историческо постижение: Българин прави лекарства в Космоса срещу СПИН и рак

Делян Аспарухов, съосновател на Varda Space Industries, в "Бизнес старт" 18.09.2023

13:23 | 18 септември 2023
Обновен: 13:09 | 20 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Американска компания създаде лекарство в Космоса, като това е първият в историята препарат произведен извън космическа станция. Фирмата използва ракетите на Space X, за да изстрелва фабриките си и планира да пусне нови 4 през тази и следващата година, а до няколко години да пусне лекарствата и на пазара. Това разказа Делян Аспарухов, съосновател на Varda Space Industries, в „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Идеята за производството на лекарства в Космоса не е нова. САЩ през 70-те години на миналия век започват подобни опити на Skylab, първата станция изпратена от NASA, но тогава фокусът не е върху това производство, обясни Аспарухов.

Ползата за производство на лекарства извън Земята се базира на нулевата гравитация в Космоса. Там е необходимо значително по-малко топлинна енергия за обработката на вещества и превръщането им в познатите за нас лекарства, каза гостът.

Идеята на Varda Space Industries е производство на лекарства в малки фабрики, изпращани на ракети на Space X, за разлика от производството им на космически станции. Това прави производствената дейност напълно автоматизирана, липсата на хора на борда на ракетата позволява те да са по-малки и съответно по-леки при изпращането и връщането им, сподели Аспарухов.

По въпроса с проблемите на производство на лекарства в Космоса, Аспарухов отговори, че основните пречки са получаването на лицензи и процедурите с големите институции в САЩ. Той отбеляза, че намаляването на разхода около производството би било пречка, тъй като се очаква да се изпраща фабрика 3 или 4 пъти на година в космическото пространство.

На 12 юни тази година е изстреляна първата им фабрика за лекарства, а на 30 юни е произведено и първото лекарство, което е историческо постижение, тъй като е първото създадено в Космоса извън космическа станция. Лекарството все още е в Космоса, а капсулата с него трябва да кацне в щата Юта.

Плановете им са след успешното връщане на тази капсула, да изстрелят 4 нови фабрики през тази и следващата година, а през 2025 г. - между 6 и 10.

На финансова база Varda Space Industries получава 54 милиона долара от инвеститори в Силициевата долина и 60 милиона долара по програма на въздушните сили на Щатите, разясни Аспарухов. Това са 114 милиона долара, от които по думи на госта остават 86 милиона налични за фирмата.

Очаква се тази година печалбата на предприятието да достигне около 10 милиона долара, а до 2027 г. да има пуснато лекарство на пазара, произведено от тях. Тогава очакват връщане на инвестициите, обясни Аспарухов.

Гостът смята, че ще се стигне до момент, в който в Космоса ще има град, посветен на производството от различни сектори. Най-важното за държавите на космическата сцена би било да имат най-голям дял от икономиката на този град, допълни той.

Каква е ползата от производство на лекарства в Космоса? Кога да очакваме първите произведени лекарства в Космоса? Кой води в космическата надпревара? Това и още по темата вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.