Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Какво ще е бъдещето на минните региони след затваряне на рудниците

инж. Ирена Цакова, директор разрешителни и правни дейности в "Дънди Прешъс Металс" България, "Футуризъм", 10.11.2023 г.

21:33 | 9 ноември 2023
Обновен: 21:27 | 10 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Всички хора искат да се движат по хубави пътища, да се хранят в качествени съдове и да имат мобилни телефони и друга техника, но отричат рудниците и кариерите, и искат те да са възможно най-далече от тях. Ето защо още преди отварянето на един рудник или мина, добивните компании започват да водят диалог с местните общности, за да разберат техните проблеми и опасения. Дънди Прешъс Металс е създала фонд, чиято цел е да осигури устойчиво развитие на общините, в които развива дейност и подпомага развитието на проекти, които не са свързани с минната дейност. Това каза инж. Ирена Цакова, директор разрешителни и правни дейности в "Дънди Прешъс Металс" България, в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев

Фондът е в размер на до 220 000 евро – половината са грант, другата са кредит с преференциални условия, освен това има и социален елемент, защото фирмата гарантира за изплащането на заема и може да поеме погасяването му в случай на извънредна ситуация, като пандемията от Covid-19, каза инж. Цакова.

Така дори нови бизнеси могат да се развиват без да се тревожат за изплащането на кредита. Ключово е работните места да бъдат запазени поне 5 години.

Относно видовете бизнеси, тя разказа, че те няма ограничение в тяхната дейност, а те са много разнообразни – някои са в сектора на услугите, консервната промишленост, отглеждането и замразяване на зеленчуци, отглеждане на крави, овце и преработката на млякото им до сирене. Сред подкрепените проекти е фабрика за дървен материал и производство на пелети, както и стартираща компания, която предоставя пръскане на земеделски насаждения с дронове.

Фондът позволява и на общини чрез своите търговски дружества да кандидатстват и получат подкрепа за свои проекти. В община Челопеч е създадено общинско дружество, което да поддържа инфраструктурата в района, а в Крумовград се използват средства, за да създаде автотранспорт, който е проблемен за отдалечените места, каза инж. Цакова. 

Друга полза от фонда е, че чрез него минните компании предават високите стандарти за опазване на околната среда и за безопасност на своите контрагенти, освен това развиват умения и компетенции във фирми, както в основната си дейност, така и в други сектори, които не са свързани с рудодобива. 

Какво се случва с рудниците след приключване на минната дейност? Как се възстановява земята и как ще се променят тези процеси в бъдеще? 

Гледайте цялото предаване във видеото.

В предаването вижте още: Учени са разработили по-евтин, по-безопасен и по-прост метод за производство на ацетон, как нов метод помага за рециклиране на пелени 200 пъти по-бързо, отколкото сега е възможно с помощта на светлина, какво представлява "акустичното докосване" и как новата технология може да промени живота на незрящите, както и изненадващото откритие, че хората усещат чрез косата си.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.