Месечният наем на двустайни жилища в София е между 270 и 550 евро

Иван Пеев, брокер в агенция за недвижими имоти Явлена „Имот: взет или нает“

17:25 | 1 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Тристайните апартаменти в София се отдават под наем на цени между 400 и 1000 евро в зависимост от това дали предлагат гараж или паркомясто. Най-високи са наемите в кварталите Изток, Лозенец, Иван Вазов. По-достъпни са кварталите Надежда, Люлин и Обеля. Все по-рядко се търсят необзаведени жилища. Това заяви Иван Пеев, брокер в агенция за недвижими имоти Явлена, в подкаста „Имот: взет или нает“ с водеща Снежана Стойчева.

"Пазарът на наеми е изключително динамичен и интересен в момента, поради факта, че е пряко обвързан с факта, че хората, които търсят да наемат жилище, търсят имот на точно определени места - около определен университет, бизнес сграда и т.н. При наемите пазарът изцяло се движи под мотото: "Търсенето определя пазара".

През последните две години това, което се наблюдава, е, че пазарът на наеми на недвижими имоти бе доста спокоен, каза Пеев. "Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето студенти се обучаваха онлайн. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Все повече чужденци търсят апартаменти под наем. В страната ни се преместват цели фирми. Наемодателите, съответно, вдигат наемите и заради инфлацията". 

"Нивата на наемите на двустайните апартаменти в София варират между 270 и 550 евро, а на тристайните се движат между 400 и 1000 евро, като тук значение има и наличието на гараж, като най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов", а по-достъпни са "Надежда", "Люлин" и "Обеля".

Факторите, които движат пазара на наеми в София са няколко. На първо място София е столица на страната и хората, които идват не винаги идват с идеята да останат да живеят тук. Идват да учат, да работят за няколко месеца или да използват града като трамплин за кариерата си, за да заминат да работят в чужбина. Ето защо за тях няма резон да закупуват имот, а е много по-удобно да наемат. На второ място хората, които нямат възможност на този етап за изтегляне на кредит за покупка, но искат да живеят самостоятелно, наемат имот в столицата". 

Ще се отрази ли намаляването на броя на сделките за покупка на недвижим имот върху пазара на наеми? Промениха ли се изискванията на хората, живеещи под наем? Какъв е профилът на наемателите по региони? 

Целия коментар слушайте в подкаста.

Подкастът "Имот: взет или нает" е част от проекта "Годишни награди на Imoti.net" и се излъчва със съдействието на Пощенска банка. 

Всички епизоди на подкаста "Имот: Взет или нает" може да чуете тук.