Имотният пазар се завръща към нормалността

Николай Господинов, управител на агенция за недвижими имоти iBrokers, Имот: Взет или нает, 27.10.2022

14:00 | 27 октомври 2022
Автор: Николета Рилска

 

Връщаме се към нормалния имотен пазар, на който няма нужда между пет и 12 купувачи да се състезават за нещо и да преглъщат компромиси, без това да се отразява на цента. Продавачите ще могат да продават спокойно и да се насочват към следващото си жилище. Купувачите трябва да гледат собствените си доходи и да взимат решения спрямо личните си нужди. Това заяви Николай Господинов, управител на агенция за недвижими имоти iBrokers, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева.

По думите на Господинов нищо страшно няма да се случи въпреки очакванията за тежка криза. 

„Това че очакваме да се вдигнат лихвените проценти не е нещо драматично, това е нещо, което се случва… При предната криза, колкото и да беше голяма – пострадаха не повече от 7-8-10% от хората“.

Според експерта имотите за пореден път се доказват като единственото убежище, в което не можеш да загубиш 100% от парите си.

„Борсите са надолу с 25-30%, в същото време имотите са нагоре с 20-25%. Покупателната способност на парите в кеш и в депозити намалява с около 20%. Имотите пак са най-добрият инструмент за запазване на пари“.

Господинов коментира ситуацията на имотния пазар през изминалото тримесечие. Той отбеляза, че „статистиката е много обща и не е ясно какви сделки са се случили, откъде идва спадът и дали ще се повтори в следващите тримесечия“.

„Най-вероятно в момента новото строителство има проблеми заради инфлационните процеси и има забавяне, тъй като някакъв процент от доверието изчезва“.

Той посъветва хората, които искат да направят покупка на имот „на зелено“, да влизат с много малка вноска и да оставят по-голямото плащане накрая на проекта. „Ако инвеститорите не могат да се финансират така, трябва да се обърнат към банка“, категоричен е Господинов.

Според него пречките пред успешния бизнес у нас се коренят в липсата на ясни правила, които всички да спазват.

„Не е лесен бизнесът с недвижими имоти – в световен мащаб до около 80% от стартиращите излизат от него в първите между 12 и 18 месеца“.

Целия разговор слушайте в подкаста.