Парниковите емисии в ЕС са намалели с една трета от 1990 г.

Общите инвестиции във възобновяеми енергийни източници нараснаха през 2020 г. до 48,8 милиарда евро

07:57 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Емисиите на парникови газове в Европейския съюз паднаха до най-ниското ниво от поне 30 години през 2020 г., когато възобновяемите източници изпревариха изкопаемите горива като основен източник на енергия в региона за първи път, се казва в доклад на блока в навечерието на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу.

Емисиите в ЕС през миналата година са спаднали с 10% спрямо нивата от 2019 г., главно в резултат на намаленото потребление по време на блокадите заради COVID-19 и увеличеното използване на чиста енергия, според годишния доклад за състоянието на енергийния съюз на Европейската комисия. Замърсяването, водещо до затопляне на климата, е намаляло с 31% от 1990 г., което приближава ЕС към целта за намаляване на емисиите с 55% до края на десетилетието.

Докладът идва, когато дипломати по въпросите на климата се събират в Глазгоу тази седмица за ключовите преговори на ООН за климата. Тъй като ЕС и други световни лидери се борят да отговорят на енергийната криза, която заплашва да наруши икономическото възстановяване след пандемията, някои от целите на срещата може да се окажат по-трудни за постигане.

спад емисии

Увеличените инвестиции в зелена енергия ще бъдат от решаващо значение за повишаване на устойчивостта на пазарните сътресения, които доведоха цените на електроенергията и газа до рекордно високи по-рано този месец. Докладът подчертава нарасналата зависимост на ЕС от вноса на енергия, който достигна 30-годишен връх от 61% през 2019 г. поради комбинация от повишено търсене, намалено вътрешно производство на изкопаеми горива и недостатъчен капацитет за възобновяеми източници.

Общите инвестиции във възобновяеми енергийни източници нараснаха през 2020 г. до 48,8 милиарда евро в сравнение с 32,9 милиарда евро през 2019 г., като допълнителният капацитет е главно от офшорна вятърна и слънчева енергия, показва докладът.