ЕС преосмисля строгия подход към кризата с върховенството на закона в Полша

Изпълнителният орган на ЕС заплаши, че ще използва така наречения условен механизъм, който ще блокира бюджетните плащания към страната

15:50 | 22 октомври 2021
Обновен: 19:09 | 22 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз ще прецени колко агресивно да подходи към кризата с върховенството на закона в Полша, след като европейски лидери като Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха за сдържаност, пише Bloomberg.

Европейската комисия обмисля отлагането на нов механизъм, който е предназначен да блокира бюджетните плащания към държавите-членки, ако нарушават демократичните стандарти на ЕС, според официални лица, запознати с дискусиите. Преди преоценката още през тази седмица Европейската комисия беше готова да изпрати писма до страни, които са обвинени в нарушения.

Европейската комисия все още обмисля какви ходове да предприеме. Крайното решение ще зависи отчасти от посланието, което полският премиер Матеуш Моравецки даде на останалите 26 лидери по време на среща на върха в Брюксел в четвъртък.

Независими съдии

По-рано този месец върховният съд на Полша постанови, че някои закони на ЕС са несъвместими с конституцията на страната, което подкопава фундаменталните разпоредби на съюза. Комисията също така посочи наличието на проблеми с независимостта на полската съдебна система, както и резолюции срещу ЛГБТК общността, които бяха приети в страната.

Комисията вече е задържала 36 милиарда евро от фондовете за възстановяване, предназначени за Полша. Изпълнителният орган на ЕС заплаши, че ще използва така наречения условен механизъм, който ще блокира бюджетните плащания към страната. Сред другите мерки са предприемане на съдебни действия, които биха могли да отнемат правото на глас на Варшава в ЕС.

Полша-ЕС

По-рано тази седмица полският премиер Моравецки не показа никакви признаци, че е готов да отстъпи в спора. Във вторник, изнасяйки реч пред депутати в Страсбург, полският премиер обвини политиците от ЕС, че изнудват Полша, като задържат средствата за стимулиране, както и че висшият съд на блока провежда „тиха революция“ със своите присъди, които според него подкопават суверенното управление в държавите-членки.

Моравецки се срещна с Макрон и Меркел преди срещата в Брюксел, за да обсъдят въпроса за върховенството на закона. Макрон изрази загрижеността си пред полския премиер относно решението на полския съд и го помоли да работи с ЕК, за да намери решение, според служител в Елисейския дворец.

Преди срещата на върха Меркел каза: „Трябва да намерим начини и възможности да се обединим, защото каскада от правни спорове в Съда на Европейските общности не е решение на проблема как може да бъде възстановено върховенството на закона. " Германският лидер настоя за търпение и диалог.

Фундаментални правила

Други европейски лидери заеха по-твърда позиция. Холандският премиер Марк Рюте призова за спиране на плащанията за възстановяване на Полша до разрешаване на спора.

„Независимостта на съдебната система в Полша е основният въпрос, за който става дума“, каза пред репортери в четвъртък Рюте.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че действията на Полша трябва да бъдат обсъдени, тъй като засягат основните принципи на ЕС.

„В момента трябва да видим какво ще се случи по-нататък“, каза той в интервю в петък след дискусията за върховенството на закона на срещата на върха.

„Все още на дневен ред е въпросът как работи полската съдебна система. По време на срещата не успях да получа отговор на този въпрос“.