Toyota ще инвестира $13 млрд. в електромобили, започва със завод за $3 млрд. в САЩ

Компанията очаква електрическите превозни средства да представляват близо 70% от продажбите в САЩ до 2030 г., спрямо почти 25% в момента

19:23 | 18 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg Plc
Bloomberg Plc

Toyota Motor Corp. планира да ускори прехода към производството на електрически автомобили, като създаде нова компания и построи завод за 3.4 млрд. долара в САЩ за производството на електрически батерии, съобщава Bloomberg.

Инвестицията е част от глобалния план на Toyota, обявен миналия месец за изразходване на 1,5 трилиона йени (13,1 милиарда долара) до 2030 г. за разработване и производство на батерии. Компанията очаква електрическите превозни средства да представляват близо 70% от продажбите му в САЩ до 2030 г., спрямо почти 25% в момента.

По-конкретно компанията очаква, че до 2030 г. ще продаде 2 милиона превозни средства с нулеви емисии в цял свят.

Производството на батериите ще започне през 2025 г. и първо ще се съсредоточи върху батериите за хибридни електрически превозни средства и ще създаде 1750 нови работни места. Заводът ще е само за батерии и няма да се използва за разширяване на капацитета за сглобяване на автомобили, казва говорител на компанията пред Bloomberg. Точното местоположение и производствения капацитет на завода не са оповестени публично.

С изграждането нов завод за батерии в САЩ, Toyota ще концентрира производството на автомобилите си, като ще намали значително зависимостта от доставките. Подобно на други производители на автомобили, Toyota пострада от прекъсвания във веригата на доставки, след като фабриките в ключов регион на Югоизточна Азия затвориха поради Covid-19.

„Тази инвестиция ще помогне да се въведат по-достъпни електрифицирани превозни средства за потребителите в САЩ“, казва Тед Огава, главен изпълнителен директор на Toyota Motor North America. Централата на японския автомобилен производител в САЩ е в Плано, Тексас.

Инвестицията има и политически аспект. Огава казва, че усилията за електрификация на Toyota са както за създаване на работни места в Америка, така и да помагат на околната среда и потребителите.

Миналия месец Toyota заяви, че предложението на депутатите от Камарата на представителите на Камарата на представителите на САЩ за предоставяне на по-високи субсидии на профсъюзни електрически превозни средства дискриминира компаниите, които не са част от профсъюзите в САЩ, сред които е японската компания. Така на практика Toyota обвини администрацията на Джо Байдън, че подкрепя синдикалните производители на автомобили в Детройт.

Миналия месец Ford Motor Co. обяви план да похарчи рекордните 11,4 милиарда долара с южнокорейската SK Innovation Co. за изграждане на заводи за батерии и електромобили в Тенеси и Кентъки. General Motors Co. също увеличи инвестициите в електрически и автономни превозни средства през юни, като планира да похарчи 35 млрд. долара до 2025 г.