Италия иска да защити суперколите от края на двигателите с вътрешно горене

ЕК през юли обяви планове за постепенно прекратяване на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г

14:34 | 5 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия води преговори с Европейския съюз за начини за предпазване на производителите на суперколи, включително Ferrari и Lamborghini, от планираното прекратяване на прозводство на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., според министър в администрацията на Марио Драги.

Докато италианското правителство изцяло подкрепя ангажимента на Европа за намаляване на емисиите чрез постепенно премахване на най-замърсяващите двигатели, „на гигантския пазар на автомобили има ниша и продължават дискусии с Европейската комисия“ за това как новите правила ще се прилагат за производителите на луксозни супер автомобили, които продават много по-малък брой превозни средства, отколкото основните производители, каза Роберто Чинголани, министър на екологичния преход, в интервю за Bloomberg TV на форума Ambrosetti в Чернобио, Италия.

„Тези коли се нуждаят от много специални технологии и се нуждаят от батерии за прехода“, каза той. „Една важна стъпка е Италия да стане автономна в производството на високопроизводителни батерии и затова сега стартираме програмата за гигафабрики в Италия и строежа на мащабно производствено съоръжение за батерии.“

Европейската комисия през юли обяви планове за постепенно прекратяване на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. като част от усилията на региона да намали емисиите, които допринасят за глобалното затопляне. Тази времева линия е особено предизвикателна за производителите на луксозни автомобили, чиито коли са с мощни двигатели и имат над средното ниво на замърсяване. Тези производители на автомобили имат значително по-ниски продажби, които ограничават икономиите от мащаба, които могат да бъдат спечелени от преобразуване на производствени предприятия. 

Говорител на Европейската комисия не е отговорил веднага на искане за коментар.

Броят на превозните средства, засегнати от изключението, би представлявал много малка част от пазар, който наброява милиони, каза Чинголани, бивш неизпълнителен директор на Ferrari, пред Bloomberg. Ferrari продаде около 9 100 автомобила през 2020 г., докато продажбите на Lamborghini бяха около 7400.

"Това е нещо, което обсъждаме с други партньори в Европа и съм убеден, че няма да има проблем."

Електрическо съпротивление

Ferrari ще бъде сред най-емблематичните производители на суперавтомобили, които ще се възползват от евентуално изключване от целта за постепенно премахване. Компанията все още не произвежда напълно електрическо превозно средство и бавно приема електрификацията. Говорител на Ferrari отказа да коментира думите на Чинголани.

Италианският производител ще представи първото си превозно средство, което работи изцяло на батерии, през 2025 г., заяви по-рано тази година председателят Джон Елкан. За разлика от това, изцяло електрическият Taycan на Porsche е на пътя от 2019 г. Ferrari ще сподели повече подробности за своите планове по време на ден на капиталовите пазари догодина. Компанията също така ще започне продажбите на първия си SUV Purosangue през 2022 г.-години след като Bentayga на Bentley и Urus на Lamborghini излязоха на пазара.

Определянето на курса на Ferrari в последните дни на двигателя с вътрешно горене ще бъде сред най-големите приоритети за Бенедето Виня, който пое ролята на главен изпълнителен директор на 1 септември. Бившият изпълнителен директор на STMicroelectronics ръководи подразделението на производителя на чипове, което доставя ключови сензори, използвани в IPhone и навигационните системи на Apple Inc.

„Това е глобален политически проблем. Има ясно осъзнаване за необходимостта от преход към електрическата мобилност. В мащаба на столетна трансформация това не е проблем “, каза Чинголани.