Лагард: Икономиката в еврозоната е в повратна точка

ЕЦБ е по-вероятно да се върне към предишната и по-твърда програма за активи

17:55 | 14 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната е в повратна точка и нейното силно и устойчиво възстановяване е необходимо условие за Европейската централна банка (ЕЦБ) да обмисли оттеглянето на програмата си за спешна подкрепа. Това заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард в интервю за "Politicoin".

Миналата седмица ЕЦБ реши да остане при увеличени покупки на облигации, за да запази разходите по заеми в икономиките на еврозоната изключително ниски, а създателите на парична политика дори не обсъдиха намаляването на подкрепата, въпреки че икономическият растеж се възстановява по-бързо, отколкото се смяташе преди.

"Не предлагам програмата да приключи на 31 март. Имаме много възможности за гъвкавост и по отношение на икономическите перспективи се движим в правилната посока", каза Лагард.

Тя добави, че е твърде рано да се обсъжда премахването на програмата на стойност 1,85 трилиона евро, която трябва да продължи поне до 31 март 2022 г., или докато кризата, причинена от пандемията, отмине. Икономистите очакват ЕЦБ да започне да обмисля края на програмата на срещата си през септември, а по-голямата част от анализаторите не очакват програмата да се разшири и продължи.

Вместо това, казват те, ЕЦБ е по-вероятно да се върне към предишната и по-твърда програма за активи, която е малко вероятно да бъде ограничена във времето, тъй като се очаква инфлацията да остане под целта на ЕЦБ през следващите години.