Италия одобри пакет в подкрепа на икономиката си в размер на 40 млрд. евро

Страната ще помогне на авиопревозвачът Alitalia с 100 млн. евро

11:20 | 21 май 2021
Обновен: 11:27 | 21 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Италия одобри в четвъртък пакет за подкрепа за затруднената си икономика в размер на 40 млрд. евро, включително 100 млн. за закъсалия авиопревозвач Alitalia, предаде АФП, съобщава БГНЕС.

Третата по големина икономика в еврозоната е разрушена от пандемията, въпреки че премиерът Марио Драги очаква растежът да се подобри тази година, тъй като все повече хора получават ваксини и бизнес активността се засилва.

Пакетът за подкрепа включва 26 млрд. евро за бизнеса и самостоятелно заетите работници, които са засегнати от най-тежката рецесия след Втората световна война. Не по-малко осакатеният туристически сектор трябва да получи повече от три млрд. евро помощ. Alitalia, която е под контрола на държавата от 2017 г. и все още се бори да изплаща заплати, спечели поредната инжекция в брой "за оперативна и управленска приемственост", се казва в проект на правителствен указ, видян от AФП. Бъдещето на авиокомпанията зависи от одобрението от ЕС на по-голяма спасителна програма на стойност три милиарда евро, която би създала нова компания без дълг, която да поеме част от активите на Alitalia.

"Мисля, че скоро ще намерим решение, което да позволи стартирането на тази компания", каза министърът на икономиката Даниеле Франко, преди да добави, че не очаква Аlitalia да промени името си, както първоначално поиска Брюксел.

След като изрази загриженост миналата седмица за рекордния спад на раждаемостта в Италия, Драги също обяви ипотечни субсидии за хора на възраст под 36 години, за да им помогне да си купят дом и да създадат семейство.

Карло Бономи, президент на работодателската асоциация Конфиндустрия, нарече приетите в четвъртък мерки "важни", но заяви, че са необходими повече, за да върне италианската икономика в релси.

Миналия месец правителството прогнозира ръст на БВП от 4,5% през тази година, след рекордното свиване от 8,9% през 2020 г. - най-тежката рецесия в Италия от Втората световна война. Драги каза, че "числата за растеж за тази година вероятно ще бъдат преразгледани нагоре", но подчерта, че по-силното възстановяване зависи от успеха на финансирания от ЕС план за възстановяване от 221,1 млрд. евро.

Откакто коронавирусът премина в Италия през февруари 2020 г., правителството отпусна над 130 милиарда евро на икономически сектори, затворени по време на периодите на блокиране на страната. В резултат на това публичните финанси получиха огромен удар. Очаква се правителственият дефицит да нарасне до 11,8% от БВП тази година, в сравнение с едва 2,4% през 2019 г. Публичният дълг трябва да достигне 159,8 процента от БВП, което е второто най-високо съотношение в еврозоната след Гърция.