Норвегия се утвърди като основен източник на фосфати за ЕС

Залежите от фосфати, титан и ванадий в Норвегия скоро ще променят представата за световните запаси от тези минерали

20:52 | 5 май 2021
Обновен: 20:58 | 5 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията, разработваща находища на критично важните за Европейския съюз минерали, докладва за размера и възможностите за добив на фосфати, титан и ванадий в югозападната част на Норвегия, пише БГНЕС.

Залежите от фосфати, титан и ванадий в Норвегия скоро ще променят представата за световните запаси от тези минерали, твърди добивната компания Norge Mining.

Днес британско-норвежката компания съобщи за размерите на едно от разработваните от нея находища в югозападната част на Норвегия. Според геоложките проучвания, проведени от независимата фирма SRK Consulting, запасите в района на Сторекнутен достигат до 240 млн. тона ванадий, титан и фосфати. Това е второто за тази година съобщение на Norge Mining за открито „находище на световно ниво” в района на Бьоркрейм-Сокндал. Под това определение се имат предвид особено големи количества запаси със стратегически потенциал.

През февруари компанията заяви, че има възможност за промишлен добив от съседното находище Ейгрей, което от SRK Consulting оцениха, че съдържа 1,79 млрд. това редки метали.

Норвегия все още не е на световната карта за добив на фосфати.

Компанията Norge Mining притежава едва 46 лиценза за разработване на находища на обща площ от 420 кв. км в района на Бьоркрейм-Сокндал в Югозападна Норвегия. Според оценителите, количеството запаси само на фосфатна руда на лицензираната територия е не по-малко от 70-80 млрд. това. Досега се смяташе, че най-големите залежи са в Мароко и се оценяват на 50 млрд. тона фосфатна руда. В момента най-големите износители на фосфати за световния пазар са Мароко, Йордания, Египет и Русия.

Последните оценки извеждат Норвегия на челно място в света по залежи на фосфати, титан и ванадий – минерали, вписани от ЕС като „критично важни полезни изкопаеми. Те са смятани за особено значими за европейската икономика и екологичната политика и голяма част от тях се налага да бъде внасяна. Вносът на подобни полезни изкопаеми най-често е затруднен от ограничения брой доставчици и проблеми с надеждността на доставките.

Властите в Норвегия направиха сериозна крачка за облекчаване добива в находището Бьоркрейм-Сокндал, подчертава компанията Norge Mining. През март правителството съобщи, че ще промени маршрута на магистрала Е39, за да „избегне конфликт, свързан със запасите от национално и международно значение”, се казва в правителствено съобщение от 17 март. Решено е магистралата да продължи, заобикаляйки находището.

Началото на добива от норвежките фосфатни находища се планира най-рано за 2026 г. В момента компанията търси инвеститори за по-нататъшно развитие на проекта. Към разработването на находището могат да се включат както властите на Норвегия, така и на ЕС, смятат от Norge Mining.