Русия се обръща към множество китайски фирми за производството на "Спутник V"

Москва постигна договорки с няколко китайски компании за производство на коронавирусната ваксина, но графикът остава неясен

14:50 | 3 май 2021
Обновен: 14:51 | 3 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия се обръща към множество китайски фирми за производството на коронавирусната ваксина "Спутник V" в опит да ускори производството на фона на засиленото търсене, съобщава Investor.bg

През последните седмици Русия обяви три сделки за 260 млн. дози и с китайски компании за ваксини. Това е решение, което може да означава по-бърз достъп до руската ваксина за страни от Латинска Америка, Близкия изток и Африка, които вече са направили поръчки.

По-ранните критики по отношение на руската ваксина до голяма степен бяха успокоени от данни, публикувани в британското медицинско списание The Lancet, според които мащабните тестове показват, че тя е безопасна и със степен на ефикасност от 91%.

Все пак експерти се съмняват дали Русия може да изпълни обещанието си пред страните, поръчали ваксината, докато ЕС и САЩ се фокусират върху вътрешната нужда от ваксинация. Москва обещава да продаде стотици милиони дози, но е доставила една много малка част от тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че търсенето на Спутник V значително надвишава вътрешния производствен капацитет на Русия.

За да стимулира производството, руският фонд за директни инвестиции, който финансира Спутник V, подписа споразумения с множество производители на наркотици в други страни, като Индия, Южна Корея, Бразилия, Сърбия, Турция, Италия и други. Малко са индикациите обаче, че производителите в чужбина, с изключение на тези в Беларус и Казахстан, са произвели съществени количества от ваксината.

Airfinity, базираната в Лондон компания за научен анализ, изчислява, че Русия се е съгласила да достави около 630 млн. дози от Спутник V за 100 държави. До момента са изнесени обаче само 11,5 млн. дози.
Руският фонд за директни инвестиции отказва да разкрие колко дози отиват в други страни. До 27 април в Русия са произведени по-малко от 27 млн. двудозови комплекта Спутник V.

Руският фонд за директни инвестиции, който отговаря за международното сътрудничество за ваксината, обяви през април, че ще произведе 100 милиона дози в сътрудничество с Hualan Biological Bacterin Inc., в допълнение към по-ранна сделка, обявена през март, за 60 милиона дози с Shenzhen Yuanxin Gene Tech Co.

Двете сделки идват след като през ноември беше обявено споразумение с Tibet Rhodiola Pharmaceutical Holding Co, която е платила 9 милиона долара за производство и продажба на ваксината в Китай.

Русия е „много амбициозна и е малко вероятно да постигне пълните си цели“, казва Расмус Бех Хансен, основател и главен изпълнителен директор на Airfinity. Работата с Китай за Спутник V обаче може да донесе дивиденти и на двете страни.

През последните години китайските компании за ваксини се превърнаха в сериозни доставчици за международния пазар. Отделни фирми получиха предварително одобрение на СЗО за специфични ваксини, което се разглежда като печат за качество. С пандемията китайските компании за ваксини изнесоха стотици милиони дози в чужбина.

Китайските производители на ваксини бързо разширяват капацитета си и казват, че могат да задоволят вътрешните нужди на Китай до края на годината. Нито една от трите китайски компании обаче все още не е започнала производството на Спутник V.

Tibet Rhodiola строи фабрика в Шанхай от края на миналата година и очаква производството да започне през септември. След успешен трансфер на технологии те ще започнат с поръчка от 80 милиона дози, за да ги продадат обратно в Русия. Служител в компанията е отказал да прехвърли телефонно обаждане до медийния отдел на компанията за коментар.

Графикът за най-новите сделки също е неясен. Hualan Bio е сред 10-те най-големи производители на ваксини в Китай през 2019 г. На обажданията на медията никой не е отговорил. Говорител на Shenzhen Yuanxin е отказал да коментира кога компанията ще започне производство, но посочва, че поръчката им няма да се продава в Китай. Според Русия производството ще започне този месец.

Целия материал може да прочетете на investor.bg