Администрацията на Байдън започва да разглежда дигиталния юан като заплаха за долара

Плановете на Китай за дигитална валута засилиха интереса сред американските политици за създаване на дигитален долар

17:49 | 12 април 2021
Обновен: 17:49 | 12 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Байдън засилва контрола върху плановете на Китай за дигитален юан, докато нараства безпокойствието сред някои американски високопоставени служители, че чрез този ход Поднебесната империя може да постави началото на дългосрочна камапния за сваляне на долара като доминираща валута в света, коментират запознати лица, цитирани от Bloomberg.

Сега, когато усилията на Китай в областта на дигиталните валути се ускоряват, представители на Министерството на финансите, Държавния департамент, Пентагона и Съвета за национална сигурност засилват усилията си да идентифицират какви могат да бъдат потенциалните последици от дигиталния юан, допълват запознатитес въпроса.

По тяхна информация американските длъжностни лица са по-малко притеснени от непосредственото предизвикателство за настоящата структура на глобалната финансова система, но са нетърпеливи да разберат как ще се разпространява дигиталният юан и дали той може да се използва и за заобикаляне на американските санкции. 

Говорител на Министерството на финансите отказа коментар, както и говорител на Съвета за национална сигурност.

Китайската народна банка пусна демо емисия на дигиталния юан на цялата територия и е напът да се превърне в първата голяма централна банка, емитираща виртуална валута. Очаква се да бъде пусната по-голяма емисия по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през следващия февруари, хвърляйки международна светлина върху валутното начинание.

Много от ключови подробности около дигиталния юан все още се променят, включително подробности за това как той ще бъде разпределян. Наскоро създаденото от Китай съвместно предприятие със SWIFT, система за извършване на плащания, през която днес преминават повечето международни трансакции, предполага, че е възможно дигиталният юан да функционира в рамките на текущата финансова архитектура, а не извън нея.

Китай е уверил САЩ, че няма да използват дигиталния юан, за да избегне американските санкции, според запознати лица. Настоящото господство на долара в международните трансакции предоставя властта на американското финансово министерство да прекъсне голяма част от бизнеса или дори достъпа на дадена държава до глобалната финансова система.

От китайска страна е било пояснено, че основните намерения за дигиталния юан са той да замени банкнотите и монетите, да намали стимула за използване на криптовалути и да допълни настоящата система за електронни разплащания в частния сектор - доминирана от Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent Holdings. Китайската народна банка работи от години върху дигиталния юан, наричан още e-CNY, като създаде специализиран изследователски екип през 2014 г.

„За да осигури алтернатива или изобилие в системата за плащания на дребно, централната банка трябва да се засили усилията си и да започне да предоставя дигитални услуги“, коментра Му Чанчун, директор на изследователския институт за цифрови валути на Китайската народна банка, на събитие през изминалия месец.

Освен търсенето на резервен вариант на частно администрираните електронни плащания, китайските регулатори разширяват контрола си върху технологичните шампиони в страната. Пекин нареди на Ant Group да се превърне във финансов холдинг, който ще се регулира като банка, а преди броени дни наложи антимонополна глоба в размер на 2,8 милиарда долара на Alibaba Group Holding.

Китайската народна банка също проучва потенциала за използване на дигиталния юан при трансгранични плащания, стартирайки проект, който ще разисква казуса с отдел на Банката за международни разплащания заедно с Обединените арабски емирства, Тайланд и паричната власт на Хонконг

Понастоящем администрацията на Байдън не планира да предприеме действия за противодействие на по-дългосрочните заплахи от китайската дигитална валута, заявиха запознатите лица. Плановете на Китай обаче дадоха нов тласък на усилията да се обмисли създаването на дигитален долар, допълниха още те.

Членовете на Конгреса са все по-заинтересовани от дигитален долар, осъзнавайки ходовете на Китай, и потърсиха за мнение председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл и министъра на финансите Джанет Йелен в рамките на изслушванията по-рано тази година.

През февруари Пауъл каза, че Фед гледа „много внимателно“ на дигиталния долар.

„Не е нужно да сме първи. Трябва да го направим правилно".

Йелън прояви интерес към изследване на жизнеспособността на дигиталния долар, което представлява промяна в сравнение с липсата на ентусиазъм по темата при нейния предшественик Стивън Мнучин.

Юанът почти

Юанът почти не фигурира в международните трансакции. Графика: Bloomberg

„Логично е централните банки да разглеждат“ емитирането на суверенни дигитални валути, коментира Йелън на виртуална конференция през февруари.

В неотдавнашен доклад на Директора на националното разузнаване на САЩ се посочва, че степента на заплаха от която и да е чужда дигитална валута за централната позиция на долара в глобалната финансова система „ще зависи от установените регулаторни правила“.

Китайската валута представлява малко повече от 2% от световните валутни резерви в сравнение с близо 60% за щатския долар. Политическите решения, а не техническото развитие, ще са необходими, за да се прокара интернационализацията на юана, тъй като Китай поддържа строг режим на контрол на капитала.

Китайската финансова система е твърде „крехка и слаба“, за да представлява реална заплаха за статута на долара като световна резервна валута, според Марк Зобел, председател на САЩ в Официалния форум на паричните и финансовите институции (OMFIF).

„В края на деня пазарите имат по-голямо доверие във Фед“, отколкото в централната банка на Китай, допълни Собел, който е бивш висш служител на Министерството на финансите на САЩ по международни въпроси.