Китайските смартфони получават нова възможност за растеж в САЩ

С излизането на LG апетитните 9,5% от американския пазар остава свободни

18:00 | 10 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

LG Electronics Inc. беше първата азиатска компания, която проби на американския пазар, но краят на бизнеса й със смартфони показва, че да бъдеш първи рядко е предимство, пише в свой коментар за Bloomerg Тим Кълпан. Излизането й ще позволи на китайските марки да заемат по-голям дял в САЩ, въпреки технологичната "студена война" между двете страни.

Южнокорейската компания, която стои зад ултрашироките лещи и извитите екрани, бавно залезе на пазара на смартфони. Към края на миналата година глобалният дял на LG е спаднал толкова, че е включен в категорията на останалите. Въпреки това тя запази позициите си на няколко ключови пазара, по-специално САЩ и Бразилия, където всеки трети смартфон е LG. Apple Inc. все още е на върха на САЩ, следвана от Samsung Electronics Inc. В Бразилия Samsung и Lenovo Group Ltd. водят, a Apple e някъде в далечината. Моментната картина на двата пазара ни казва много защо LG се оттегля и кой ще спечели от това.

LG оставя сочна хапка от американсия пазар на китайските производители на смартфони. Източник: IDC

Както пишат анализаторите на Bloomberg Intelligence Ананд Сринавасан и Марина Гиргис, „значителната разлика в цените между смартфоните Apple, Samsung и LG вероятно няма да доведе до скок на пазарния дял на Apple.“

Apple е на първокласното ниво, Samsung отстъпка малко, но въпреки това двата бранда държат около 70% от продажбите на дребно в САЩ. На трето място е LG , която продава телефони на цени около 26% от тези на iPhone и 67% от средната стойност на устройствата на Samsung. (Компанията покрива целия спектър на пазара - от евтини до смартфони от висок клас.) Тези устройства не са еквивалентни, разбира се, но голяма част от чувствителните към бюджета потребители се насочваха към LG. В Бразилия високата цена на телефоните на Apple им отрежда едва пета позиция по дял на доставките.

Но вече има голям брой бюджетни предложения на Lenovo, TCL, OnePlus, Xiaomi, Oppo и Vivo. С ценовата конкуренция и предимството на огромния вътрешен пазар, китайските компании бяха свикнали да оцеляват в суровите условия на естествения подбор. За разлика от тях LG дори не можеше да разчита, че родината им Южна Корея, ще ги задържи на повърхността. САЩ бяха билетът за изкачването в хранителната верига, но свиващият се пазар и засилващата се конкуренция означаваха, че това не може да продължи.

Когато бившият президент Доналд Тръмп започна технологичната студена война с Китай, стана ясно, че китайските марки няма да имат големи възможности да завладеят пазара на САЩ. Това е факт за Huawei Technologies Inc. и ZTE Corp., които попаднаха в различни черни списъци. Но Lenovo - която купи марката на Motorola преди седем години - и TCL (собственик на марката Alcatel) влязоха на американския пазар под радара на wашингтонските ястреби. Това означава, че с излизането на LG апетитните 9,5% от американския пазар остават свободни. И има съвсем реален шанс китайците да надградят своя 12% общ дял. "Студена война" или не, САЩ все още имат нужда от евтини джаджи, а Китай имат подходящите стоки.