В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Xiaomi ще засили продажбите си в страната и цяла Европа

Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends, В развитие, 26.02.2021

14:34 | 26 февруари 2021
Обновен: 18:31 | 26 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Вече и в България има подразделение на Xiaomi, което ще засили продажбите им в страната и цяла Европа, което най-вероятно ще окаже доста положително влияние върху резултатите на компанията. Това заяви Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Пандемията се оказа много решаваща за развитието на пазара на смартфони през 2020 г., тъй като трябваше да има много по-голямо разгръщане на 5G мрежи, но в Европа то се забави заради регулаторни проблеми“, каза гостът.

„Тъй като няма пълно развитие на 5G, това означава, че една от основните точки на продажба на производителите на смартфони не бе добре развита през миналата година, което накара много производители да намалят частично портфолиото си, за да компенсират потенциално по-малкото продажби“.

Относно размера на продажбите Арнаудов заяви, че при топ доставчиците има разместване между Apple и Huawei, докато Samsung остава фаворит.

„Пускането на 5G модел изстреля продажбите на Apple през последното тримесечие до рекордни стойности“.

„От друга страна Xiaomi е големият победител от това, е Huawei бе поставен в неизгодно положение. Компанията започна много агресивно да разширява своите продажби в Европа и други краища на света, като има и много силни продажби в самия Китай“, обясни Арнаудов.  

„В момента 5G е основното поле на надпревара, като производителите се опитват да нагодят така смартфоните си, че те да са максимално оптимални за новата технология“.  

„Основният фактор за това са американските санкции, като компанията почти не може да получава каквито и да било компоненти за смартфони. Ако тази прогноза се изпълни, това ще означава, че за една година компанията ще направи такива продажби, колкото в най-силното си тримесечие през 2019 г.“

„В момента е интересно какво ще направи Джо Байдън, тъй като от една страна той иска да облекчи бизнеса, но от друга страна има двупартиен консенсус за твърда линия срещу Китай. Той може да смекчи санкциите, като позволи търговия с определени компоненти без да изважда компанията изцяло от черния списък“, каза Арнаудов

„Около 30%  е вероятният спад в продажбите на Huawei, но от там нататък зависи от Байдън“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „ В развитие“ може да видите тук.