Забравете NIO and XPeng. Най-големият конкурент на Tesla в следващите години е от Европа

Volkswagen и Tesla ще се борят за лидерство при електромобилите в близко бъдеще, смятат от UBS

21:32 | 10 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Забравете NIO, XPeng и други компании за производство на електрически превозни средства, защото през следващите четири години Volkswagen ще е дружеството, конкуриращо се с Tesla за най-много продажби на електромобили в глобален мащаб, смятат експерти на UBS, цитирани от MarketWatch.

Банката наскоро публикува прогнозите си за това колко бързо електрическите превозни средства ще бъдат приети, като сега очаква, че електромобилите ще запълнят 100% от пазара до 2040 г. Това прави битката за водещ производител на електрически превозни срества на стойност стотици милиарди долари.

Според анализатори на UBS в рамките на следващите няколко години Tesla и Volkswagen ще са лидерите при продажбите на електромобили. Анализаторите очакват германския производител да се конкурира с компанията на Илон Мъск по отношение на обемите на продадените коли още през следващата година, когато доставките на двете дружества могат да достигнат около 1,2 милиона коли.

Германският гигант Volkswagen притежава брандове като Audi, Porsche, Bentley, Bugatti и Lamborghini. През миналата година компанията се състезаваше с Tesla за водещото място на пазара на електромобили в Европа - вторият по големина пазар в света след китайския. Volkswagen контролира между 20 и 25% от пазара в този ключов регион.

Германската група зададе и модел за останалите традиционни производители, които искат да навлязат на пазара на електромобили, като UBS посочва, че историята на Volkswagen е най-успешната по отношение на прехода на глобалната автомобилна сцена.

UBS прегнозира, че до 2025 г. производствените разходи за създаването на електромобил и конвенционален автомобил ще се изравнят, в сравнение с пет хиляди долара ценова разлика през 2020 г. за по-скъпите електрически коли.  

Анализаторите на банката повишиха ценовата цел за акциите на Volkswagen в началото на март от 200 до 300 долара за акция. Ключовият показател, по който Volkswagen изпреварва Tesla, според анализаторите на UBS, е възможността за мащабно произвоство.

“Ще използваме аналогия от технологичния сектор и ще наречем Tesla Apple по отношение на бъдещата мобилност заради възхитителния ѝ хардуер в комбинация с авангардна софтуерна система”, написа Патрик Хумел от UBS.

“Volkswagen е добре позициониран като Samsung - глобален бранд, на който се вярва, заради висококачествения софтуер, произвеждан в мащаб”, добавя той.

Tesla все още изпреварва Volkswagen в няколко критични технологични сфери, смятат от UBS. Най-важната водеща роля в дългосрочен план е в софтуера, но Tesla също така побеждава Volkswagen с интегрирания си електрически задвижващ механизъм, „безмилостно инженерство“, цифровизация и функции за автономно шофиране, твърдят анализаторите на банката.