Китай и Русия имат по-голяма роля от очакваното в глобалния отговор срещу пандемията

Некоординираният подход при разпространението на ваксините може да изтрие 9,2 млрд. долара от глобалния БВП прз 2021 г.

17:18 | 7 март 2021
Обновен: 17:38 | 7 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Carolina Cabral/Bloomberg
Снимка: Carolina Cabral/Bloomberg

Опасенията на експертите, че хората в по-богатите страни ще бъдат ваксинирани преди тези в по-бедните започват да се оправдават. Неравенството може да окаже допълнителен натиск на глобалната икономика, сочи скорошно изследване, подкрепено от Международната търговска камара.

Ако страните продължават да прилагат некоординиран подход към разпространението на ваксините, светът рискува да изтрие 9,2 милиарда долара от глобалния брутен вътрешен продукт през 2021 г., се посочва в изследването, цитирано от Yahoo Finance.

Здравните власти са критикувани за прилагането на националистически стратегии в Европа и САЩ. Италия например наскоро блокира износа на дози от ваксината на AstraZeneca за Австралия.

Междувременно Русия и Китай увеличават усилията си да запълнят съществуващите липси. Индия също се бори за глобално влияние, разпространявайки дози в страните с ниски и средни доходи, което донякъде беше очаквано. В страната се намира един от най-големите производители на ваксини в света - Serum Institute of India, както и други компании, разработващи свои кандидати.

“Индия си партнира по много продуктивен начин с мултинационалните компании и работи със Световната здравна организация и други регулаторни власти. Така че там има ниво на научна строгост и ангажимент към прецизност, което невинаги виждаме при Русия и Китай”, заяви д-р Питър Хотез, Baylor College of Medicine.

“СЗО вече разглежда тези опасения с екипи на място”, отбеляза съветник на ръководителя на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус.

Според него СЗО работи с китайските Sinopham и Sinovac и производителите на руската ваксина Sputnik V, за да може те да усъвършенстват процесите си и да отговорят на строгите международни стандарти за регулация.

По думите на Хотез неочаквано голямото влияние на Русия и Китай може да доведе до геополитически промени.

"Реалността е, че Русия и Китай са тук, те са големи производители и ако успеем да ги внедрим и да ги накараме да си сътрудничат... и да подобрим тяхната регулаторна структура, това може да промени играта", смята той.