Папа Франциск се срещна с ираксия аятолах Али ал Систани

Двамата обсъдиха сигурността на християните в Ирак

10:47 | 6 март 2021
Обновен: 11:09 | 6 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Папа Франциск. Снимка: Bloomberg
Папа Франциск. Снимка: Bloomberg

Папа Франциск проведе символична среща с една от най-могъщите фигури в шиитския ислям през втория ден от знаковото си пътуване до Ирак, инфромира BBC.

Това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям - историческо събитие, тълкувано като призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в страна, разкъсвана от насилие на верска основа, предава БТА.

Офисът на Великия аятолах Али ал Систани, духовен лидер на милиони мюсюлмани от шиитите, заяви, че преговорите са подчертали мира. Аятолахът прие госта си в дома си в свещения град Наджаф.

Това е първото международно пътуване на папата от началото на пандемията - и първото папско посещение в Ирак. Covid-19 и страховете за сигурност направиха това най-рискованото пътуване досега.

По-рано 84-годишният лидер на католическата църква заяви пред журналисти, че се е чувствал "длъжен" да извърши "емблематичното" пътуване и да посети няколко обекта за четири дни в Ирак.

Какво обсъдиха лидерите?

По време на разговори, продължили около 50 минути, аятолах Систани "потвърди загрижеността си, че християнските граждани трябва да живеят като всички иракчани в мир и сигурност и с пълните си конституционни права".

Християнското малцинство в Ирак е засегнато от вълни на насилие след инвазията в Ирак през 2003 г.

По-късно папа Франциск ще пътува до древния град Ур, където се смята, че е роден пророкът Авраам.

Около 10 000 служители на Иракските сили за сигурност са разположени за защита на папата по време на посещението му.  Съобщава се, че някои шиитски групировки са се противопоставили на посещението, заявявйки, че обиколката представлява намеса на Запада в делата на страната.