Байдън: Американските въздушни удари срещу Сирия са предупреждение към Иран

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че САЩ са унищожили девет съоръжения и са повредили още две

09:40 | 27 февруари 2021
Обновен: 09:40 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън заяви, че американските въздушни удари срещу проирански милиции в Сирия трябва да се възприемат от Иран като предупреждение, пише Bloomberg.

Попитан какво е било посланието на въздушната атака Байдън отговори: „Не може да действате безнаказано. Бъдете внимателни.“

САЩ използваха два самолета Ф-15 за удари по шиитски бойци в Сирия, а от Дамаск определиха случилото се като „лош сигнал“. Техеран коментира, че това ще доведе до по-голяма дестабилизация на региона.

За Пентагона ударените позиции са били използвани от бойците, за които се смята, че са зад три нападения по американски и коалиционни позиции, които участват в борбата срещу групировката Ислямска Държава.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че САЩ са унищожили девет съоръжения и са повредили още две.

Най-малко 22 иракски бойци, съюзени с Иран, са били убити и три камиона с боеприпаси са били унищожени при нападението, според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека.

В изявление на сирийското Външно министерство се казва, че нападението изпраща „негативни индикации за политиката на новата администрация на САЩ“ и че подобни атаки могат да ескалират напрежението в региона.

Джен Саки, говорителката на Белия дом заяви, че Байдън е изпратил „недвусмислено послание“. Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че администрацията е искала да даде да се разбере „че не може да се действа безнаказано“ срещу американци, партньорите и интересите на страната. „Смятам и очаквам посланието да е било ясно прието,“ допълни той.

Ударите в Сирия са първата по рода си военна акция и се случиха в момент, в който новата администрация на Джо Байдън изпрати сигнал за възобновяване на преговорите за ядрената програма на Иран.

Президентът на САЩ обеща да продължи кампанията за повторно включване в ядреното споразумение с Иран от 2015 г. Шест години по-късно сделката е толкова противоречива и за двете страни, че постигането на споразумение ще отнеме месеци спорове, ако изобщо е възможно такова да бъде постигнато.