Пауъл е спокоен, но пазарите не са

Инвеститорите смятат, че Фед няма да се придържа към новата си стратегия

16:44 | 26 февруари 2021
Обновен: 16:44 | 26 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като управителят на Федералния резерв Джером Пауъл прекара два дни, казвайки на американските законодатели, че икономиката не е в състояние, при което трябва да се мисли за затягане на паричната политика, финансовите пазари изведнъж започнаха да оценяват бързо и може би твърде бързо възстановяване.

Оста на напрежение е новата политическа рамка, която Фед въведе миналата година. Тя диктува, че централната банка няма да повишава лихвените проценти в началото на възстановяването и умишлено ще позволи на инфлацията да се ускори над целта от 2%, може би в продължение на години, докато тества границите на пазара на труда, пише Bloomberg.

Данните за пазара на държавни облигации в САЩ на стойност 21 трилиона долара показват, че някои инвеститори просто не вярват, че институцията ще се придържа към новата си стратегия. Доходността на книжата нараства - което предполага бърза рефлация, която подтиква Фед да се оттегли от стимулите.

Големи имена в икономиката, включително икономистът от Харвардския университет Лорънс Съмърс и бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшард, предупреждават за икономическо прегряване от законопроекта за стимулиране от 1,9 трилиона долара, който президентът Джо Байдън има за цел да подпише следващия месец.

 „Пауъл наистина е длъжен да демонстрира решителност. Ще отнеме много смелост и не знам как ще постъпи под натиск “, каза Дерек Танг, икономист от LH Meyer Inc., изследователска фирма във Вашингтон. "Това е първият тест на рамката", приет миналия август, каза той.

Преди четвъртък заместник-управителя на Фед Ричард Кларида заяви, че пазарите „оценяват по-добре перспективите за американската икономика“ и видя в това знак за „достоверност на нашата цел от 2% инфлация“. По думите му Фед ще запази своите месечни покупки на облигации в размер на 120 млрд. долара поне до края на годината.

Междувременно очакванията за инфлация през следващото десетилетие - произтичащи от свързания с инфлацията дълг - са почти на най-високите стойности от 2014 г. насам. И реалната доходност - измерител на очакванията за икономически растеж – също нараства, макар и от исторически ниски нива.

Членовете на Фед многократно подчертават, че дори цените да скочат през следващите месеци, това вероятно ще се окаже преходно. По-важната цел за централните банкери е заетостта, като 10 милиона души са без работа в сравнение с нивото преди пандемията.

На Федералния комитет за отворените пазари може да му се наложи да намери начини да сигнализира за „значителен по-нататъшен напредък“ към целите си за инфлация и заетост, преди да започне да ограничава покупките на активи.

Друг вариант е институцията да се насочи директно срещу нарастващата доходност на дългосрочните облигациите с месечни покупки на дълг на стойност 80 милиарда долара.

Промяна на този фронт обаче би затвърдила необходимостта от реакция на централните банкери. Всичко зависи от това как ще продължи движението на пазара. „След като цените на акциите станат значително по-ниски, а кредитни спредове значително по-широки, тогава ще има оттегляне от страна на Фед“, каза Питър Чатуел, стратег в Mizuho International.