Пауъл отхвърли страховете за прегряване на икономиката

Той изрази увереност, че Фед ще успее да ускори инфлацията до целта си от средно 2%

22:00 | 24 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта своето мнение, че икономиката трябва да извърви дълъг път за възстановяване и признаците на покачване на цените няма да доведат непременно до постоянно висока инфлация.

„Нашата политика е приспособима, тъй като безработицата е висока, а пазарът на труда е далеч от максимална заетост“, каза той в сряда пред Комитета за финансови услуги към Камарата на представителите във втория си ден на изслушвания в Конгреса.

Пауъл обърна внимание на покачването  на цените на автомобилите поради недостиг на чипове и ограниченията във веригите за доставки в технологичната индустрия.

„Това не води непременно до инфлация, защото инфлацията е процес, който се повтаря от година на година“, каза той, а не е еднократен скок.

На въпроси от законодателите за риска от прегряване на икономиката, заради  допълнителната държавна помощ и непрекъсната подкрепа от централната банка - гуверньорът на Федералния резерв повтори виждането си, че предстои още дълъг път, преди икономиката да се върне към предипандемичната сила.

Пауъл призна, че централната банка очаква инфлацията да се ускори поради „базови ефекти“ и скок в търсенето с отварянето на икономиката. Но той подчерта, че централната банка разполага с „инструментите за справяне с това“.

Той също така заяви, че се появяват признаци, че икономиката се укрепва и оптимизмът нараства с разпространението на ваксини. Пазарите също очакват допълнителни фискални стимули от президента Джо Байдън и Конгреса.

По време на изслушването Пауъл изрази увереност, че Фед ще успее да ускори инфлацията до целта си от средно 2% с течение на времето.

„Убеден съм, че можем и ще го направим, и сме ангажирани да използваме нашите инструменти за постигане на това. Живеем във време, в което има значителен дезинфлационен натиск по света и където по същество всички централни банки на най-напредналите икономики се затрудняват да достигнат до инфлация от 2%. Ние вярваме, че можем да го направим, ние вярваме, че ще го направим", заяви той.