Фед ще запази стимулиращата политика, докато икономиката на САЩ се подобри

Нов пакет стимули няма да доведе до бързо ускорение на инфлацията, смята Джером Пауъл

21:25 | 23 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че централната банка няма намерение скоро да оттегля подкрепата си за американската икономика, въпреки че изрази очаквания за подобряване на активността по-късно през годината, пише Investor.

„Икономиката е далеч от нашата цел за заетост и инфлация. Вероятно ще отнеме известно време, за да се постигне по-значим по-нататъшен напредък“, заяви Пауъл пред Банковата комисия в Сената.

Освен това, той намали опасенията за ускоряване на инфлацията от нов голям пакет фискални стимули или от ускоряване на търсенето, след като все повече американци са ваксинирани срещу Covid-19.

Пауъл също така определи скорошното увеличение на доходността по държавните ценни книжа, което изплаши пазара на акции, като „декларация на доверие“ в силните икономически прогнози.

Редовният отчет на Пауъл пред Сената се случва на фона на засиления оптимизъм за икономиката с напредване на програмата за ваксиниране на населението и очакванията за нови фискални стимули от администрацията на президента Джо Байдън.

Пауъл посочи, че е важно да се определи какво точно стои зад по-високата доходност, а именно очакванията за бързото завръщане към икономическата нормалност.

„В известен смисъл това е декларация на доверие за част на пазара, че ще има силно и напълно завършено възстановяване“, каза той.

След изказванията му доходността по 10-годшните облигации нарасна с няколко базисни пункта, но минути преди 20 ч. остава почти без промяна на ниво от 1,359%.

Пред Сената Пауъл отправи оптимистична прогноза за годината. „Макар че не трябва да подценяваме предизвикателствата, пред които в момента сме изправени, развитието сочи към подобряване на прогнозите по-късно тази година“, каза Пауъл. „Най-вече продължаващият напредък във ваксинациите трябва да помогне за ускоряване на връщането към нормалната дейност“, допълни той.

Повече по темата прочетете в Investor.bg