Ryanair оспорва германския спасителен пакет за Lufthansa в Съда на ЕС

Аргументът на ирландския превозвач е, че чрез правителствените мерки за спасяване някои авиокомпании биха нарушили конкуренцията в индустрията

15:07 | 28 януари 2021
Обновен: 15:40 | 28 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ryanair се опита да премахне многомилиардната спасителна помощ от Германия за Lufthansa, като поиска от европейски съд да отмени оторизацията на Брюксел, предава Bloomberg.

Рекапитализация от страна на германското правителство на стойност 6 милиарда евро (7,3 милиарда долара) и държавна гаранция за заем за 3 милиарда евро „дискриминират незаконно европейските авиокомпании“, заяви Ryanair в съобщение по имейл в четвъртък. Ирландският превозвач заведе иск за оспорване на решението пред Общия съд на ЕС на 22 януари.

„Изключителен е фактът, че Lufthansa обяви, че не се нуждае от толкова мащабна държавна помощ, но германското правителство се ангажира да облагодетелства своя „световен шампион“, вместо да въведе мерки за подпомагане на възстановяването на въздушното движение по начин, който да е от полза за всички авиокомпании, осигуряващи трафик на германските летища“, посочват от Ryanair.

Ryanair се противопоставя в съда срещу повече от дванайсет правителствени спасителни мерки за авиокомпаниите в цяла Европа поради опасенията, че увеличаването на паричните средства за конкурентите ще им позволи да станат по-силни, да намалят цените на услугите си и да погълнат други. Ирландската компания се опасява от изгаряне на собствените си парични резерви, докато други получават спасяване от правителството.

Правните искове на Ryanair са насочени към оторизацията от страна на Европейската комисия за държавна подкрепа, като ирландският превозвач твърди, че европейският регулатор не изпълнява задачата си да гарантира, че правителствата не облгадателстват несправедливо една компания спрямо друга. Европейският съд може да отмени тези одобрения. Регулаторът е обект на огромен натиск от всевъзможни страни и компании да одобри безпрецедентна държавна помощ за спасяване на поразената от пандемия европейска икономика.

Европейската комисия отказа да коментира върпоса. Lufthansa и германското министерство на финансите не отговориха веднага на искания за коментар.

Lufthansa се бори срещу исканията на ЕС, отправени още през миналата година, да направи определени отстъпки от нейна страна, включително във връзка с ключови летищни слотове във Франкфурт и Мюнхен, за да балансира вредата за конкуренцията, която държавната помощ би причинала. Тези условия ефективно пречат на Ryanair да вземе слотовете във Франкфурт, тъй като те са първоначално достъпни само за нови участници на летището.

Ангажиментите "са напълно неадекватни за отстраняване на нарушенията на конкуренцията", каза Ryanair.

Миналата година Майкъл О’Лиъри, борбеният главен изпълнителен директор на компанията, обвини Lufthansa, че „е обикаляла с помощта на държавна помощ като пияния чичо в края на сватба, пиейки от всички празни чаши“.

Европейските превозвачи са вече сред най-тежко засегнатите от Covid-19 компании поради правителствените ограничения, целящи да предотвратят разпространението на вируса. Тъй като печалбите са силно зависими от сезона април-септември, ефектите от поредното изгубено лято тази година могат да прерастнат отвъд основните играчи в индустрията и да ударят водещи нискотарифни превозвачи и туроператори.

Притесненията на конкурентите относно спасителната програма, която засилва влиянието на Lufthansa на германския пазар, вероятно са се увеличили, след като миналата седмица изпълнителният директор на германската авиокомпания Карстен Шпор заяви, че авиокомпанията не очаква да използва всички средства. Германският над 25-процентен дял в Lufthansa също успокои опасенията на инвеститорите относно потенциална несъстоятелност, намалявайки  разходите по заеми на превозвача при скорошна емисия на облигации - средства, които могат да бъдат използвани срещу ценова война.