Затрудненият Ирак води преговори с МВФ за 6-милиарден заем

Вторият по големина производител в ОПЕК прогнозира бюджетен дефицит за 2021 година от почти 50 млрд. долара

15:20 | 24 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ирак води преговори с Международния валутен фонд за предоставяне на заем на стойност 6 милиарда долара за подпомагане на затруднената арабска икономика, заяви финансовият министър Али Алауи в интервю, цитирано от Bloomberg

Вторият по големина производител в ОПЕК прогнозира бюджетен дефицит за тази година от 71 трилиона иракски динара (49 милиарда долара). След като правителственият план бъде одобрен от парламента, Ирак може да кандидатства за 2 милиарда щатски долара под формата на бързо финансиране от специален механизъм на МВФ, създаден за подпомагане на икономиките, пострадали от Covid, поясни Алауи.

Багдад може да поиска допълнителни 4 млрд. долара под формата на евтини заеми по друга програма, свързана с правителствени реформи, допълни още иракският финансов министър.

Докато помощта на МВФ може да покрие само част от дефицита, тя може да намали изчерпването на резервите в чужда валута на Ирак. Миналата година правителството взе заем от над 25 милиарда долара от централната банка, за да покрие заплатите в публичния сектор и да отговори на други финансови изисквания.

Ирак планира и други видове финансиране, за да помогне за преодоляването на бюджетната пропаст. След като рамката бъде одобрена, правителството също ще стартира емисия на 5 милиарда долара държавни облигации, за да разшири финансовата си база, посочва Алауи

„Международните заеми са малко по-скъпи“, посочи финансовият министър.

„Не знам дали има апетит за закупуване на иракски облигации. Връщането ни към тези пазари сега е малко трудно."

Лихвите по доларовите облигации на Ирак възлизат на средно 8,3%, което е едно от най-високите равнища в световен мащаб, според индексите на Bloomberg Barclays.

Иракската икономика претърпява огромни удари, откакто глобалните цени на петрола се сринаха вследствие на пандемията от коронавирус. Въпреки че имаше налице известно облекчение след възстановяването на цените, страната все още се бори да покрие разходите си и да възпре задълбочаването на широкомащабните проблеми. Миналата година Багдад надхвърли квотата за производство, договорена с другите държави износителки на петрол, за набиране на така необходимите средства, но изготви план за компенсация.

Алауи заяви, че Ирак ще спази квотата, тъй като по този начин се редуцира риска от ценови колапс. Той подкрепи изненадващото съкращаване на производството от страна на Саудитска Арабия този месец, ход, чрез който цените на черното злато се повишиха

Бюджетният дефицит на Ирак може да бъде намален с една четвърт тази година, ако цените на петрола останат около сегашните си нива от 55 долара за барел, посочва Алауи. МВФ очаква икономиката на Ирак да се свие с 12% за изминалата година - повече от която и да е друга членка на ОПЕК, поставена под производствена квота. Международният кредитор прогнозира дефицит от около 22% от брутния вътрешен продукт на арабската страна

Миналата година Ирак обезцени своята валута до рекорни нива, за да намали натиска върху публичните финанси, докато се опитва да осигури милиарди долари под формата на чуждестранна помощ. Багдад също така за първи път сключи „сделка за предплащане“, в която петролът всъщност беше използван като обезпечение за заем. 

Китайска компания ZhenHua Oil спечели договора на стойност 2 милиарда долара, въпреки че премиерът Мустафа ал Кадхими все още не го е ратифицирал.