Goldman Sachs: Първоначалните стъпки на Байдън за положителни за цените на петрола

Перспективите са цените на черното злато да продължават да се покачват след започналото рали в края на 2020 г.

22:02 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Първоначалните стъпки, предприети от аднимистрацията на американския президент Джо Байдън, могат да подкрепят пазара на петрол през тази и следващата година, смятат експерти на Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.  

Фокусът върху фискалните разходи, липсата на перспектива за скорошно отменяне на санкциите срещу Иран и органиченията за енергийната индустрия в Северна Америка ще подкрепят петролните пазари, посочват анализатори.

Цените на петрола се повишават от края на миналата година на фона на началото на процеса по масови ваксинации, който увеличи очакванията за скорошна нормализация на потреблението. Насърчаването на търсенето от допълнителните фискални стимули би позволило цените на черното злато да запазят възходящата си тенденция.

В същото време ръстът на доставките е под контрол, тъй като шистовите производители са фокусирани върху подобряване на финансите си, а Саудитска Арабия обеща да намали производството си през следващите два месеца, за да помогне за ребалансирането на пазара. Междувременно бързо завръщане на барелите ирански петрол на пазара изглежда малко вероятно.

Goldman Sachs увеличи очакванията си за допълнителни фискални стимули в размер на 1,1 трилиона долара от прогнозираните по-рано 750 трилиона долара, след като Байдън представи плана си за подкрепа в условията на пандемия. Пакет стимули за два трилиона долара през 2021 г. и 2022 г. могат да насърчат търсенето на петрол в САЩ с близо 200 хиляди барела на ден и допълнително да отслабят долара.

Банката не очаква 60-дневният мораториум върху добиването на петрол и газ на федерални земи да има влияние върху кратркосрочната производствена активност. Тя обаче подчертава, че новите приоритети за климата ще увеличат производствените разходи в дългосрочн план.