Инвеститорите се връщат към петрола в условията на рефлационна търговия

Общият брой на държаните фючърси върху Брент и WTI се изкачи до най-високото си ниво от май

08:50 | 19 януари 2021
Обновен: 09:24 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите и петролните компании се връщат обратно към пазара на суровини. Общият брой на държаните фючърси върху Брент и WTI се изкачи до най-високото си ниво от май.

Това се случва на фона на прогнозите на банки като Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase & Co., че перспективите на пазара се подобряват и някои големи хедж фондове, които смятат че суровините навлизат в нов ценови суперцикъл, предава Bloomberg.

Държаните суровинни

Държаните суровинни фючърси са най-много от май. Графика: Bloomberg

Нарастването на интереса бележи обрат от последиците от срива в цената на петрола на отрицателна територия, което доведе до намаляване на глобалното производство на суров петрол едновременно със спада на потреблението.

„Интересът към петрола отново се повишава, тъй като макроориентираните фондове преразглеждат прогнозите си за суровините“, каза Хари Чилингуирян, петролен стратег в BNP Paribas

JPMorgan заяви, че предпочита суровините за хеджиране срещу инфлационния натиск, докато Bank of America Corp. смята, че рефлационният натиск вече помага за повишаване на цените на петрола.

Ралито също така предизвика повишаване на хеджирането от производителите, като фючърсите върху WTI за 2022 г. се доближават до 50 долара за барел. Тези върху суровия петрол тип Брент за същия период вече са над този маркер. Голяма част от производството на шистов петрол е печеливша на сегашните нива, смята изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол.

Наред с възстановяването на активността, се наблюдава и възстановяване на броя на бичи настроените участници на пазара. През миналата седмица 163 мениджъри на активи заеха дълги позиции в Брент и WTI - най-много от февруари.

 „Нашите пазари на WTI продължават да отразяват широкото участие по целия свят, тъй като клиентите управляват своя ценови риск“, каза Питър Кийви, управляващ директор на енергийни продукти в CME Group.

С прогнозите за глобално икономическо възстановяване през тази година има потенциал повече притоци от капитал да се насочат към петрола. Световната банка очаква 4-процентов ръст в световната икономика през тази година и 7,9% покачване на БВП на Китай, който е най-големият вносител на петрол в света.

„Брент е световният еталон за ценообразуване на суров петрол, така че с подобряването на прогнозите за глобална икономическа активност виждаме силно търсене на търговия и управление на риска чрез пазара на фючърси върху Брент“, каза Джеф Барбуто, глобален ръководител на петролните пазари в ICE.