Мич Макконъл настоява процесът срещу Тръмп да бъде отложен за февруари

Тръмп е наел адвокатът от Южна Каролина Бъч Бауърс, който да го представлява в процеса

09:12 | 22 януари 2021
Обновен: 09:12 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл. Снимка: Bloomberg
Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл. Снимка: Bloomberg

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заяви, че началото на процеса за импийчмънт на Доналд Тръмп трябва да бъде отложено за следващия месец, за да се даде време на бившия президент да подготви защитата си, пише Bloomberg.

Макконъл заяви в изявление, че е изпратил предложения от него план на лидера на мнозинството в Сената Чък Шумер и ще го „обсъди с него“.

Макконъл предлага процесът да започне на 28 януари, което ще даде на Тръмп период от една седмица, за да отговори, като предсрочното му изложение ще се състои на следващата седмица – 11 февруари.

„Републиканците в Сената са силно обединени зад принципа, че Сената, офисът на президентството и самият бивш президент Тръмп заслужават пълен и справедлив процес, който зачита неговите права, както и заложените сериозни фактически, правни и конституционни въпроси“, подчерта Макконъл.

Сенаторът от щата Тексас Джон Корнин, един от най-близките съветници на Макконъл, заяви, че е необходимо време, за да се гарантира справедлив процес.

„Чух Нанси Пелоси да казва, че не се нуждаем от никакви доказателства, защото всички ги видяхме по телевизията и ги преживяхме. Аз смятам, че всеки,  който е обвинен в подобни престъпления като Тръмп, трябва да има справедлив процес“, заяви Корнин.

Обвиненията към Тръмп са в подбудителство към бунт, визирайки 6 януари, когато тълпа от негови поддръжници щурмуваха Капитолия, при което загинаха петима души.

Доналд Тръмп напусна Белия дом в сряда сутринта и отлетя с Air Force One до своя голф клуб в Палм Бийч, Флорида, пише BBC.

Неговият кортеж премина покрай стотици поддръжници, преди да пристигне в Мар-а-Лаго минути преди Байдън да положи клетва във Вашингтон.

По данни на BBC, Тръмп е обсъдил наскоро със свои сътрудници възможността за създаване на нова политическа партия. Според източници той иска да нарече новата формация „Патриотична партия“.

Тръмп е наел адвокатът от Южна Каролина Бъч Бауърс, който да го представлява в процеса му за импийчмънт в Сената. Той също така е бил съветник на двама бивши губернатори на Южна Каролина, Ники Хейли и Марк Санфорд.