Глобалните разходи за зеления преход удариха рекордните 500 млрд. долара

Инвестициите в капацитет за възобновяема енергия нарастват с 52% в Европа

17:00 | 19 януари 2021
Обновен: 17:11 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През 2020 г. светът е похарчил рекордните 501,3 млрд. долара за възобновяема енергия, електрически превозни средства и други технологии, за да намали зависимостта на глобалната енергийна система от изкопаеми горива. Така инвестициите в прехода към нисковъглеродна икономика отбелязват ръст от 9% спрямо 2019 г., се казва в доклад, публикуван във вторник от BloombergNEF.

Но отделените средства не са разпределени равномерно в световен мащаб. Инвестициите в капацитет за възобновяема енергия, които представляват най-голямата част от разходите, изчислени от BNEF, нарастват с 52% в Европа в сравнение с миналата година, но спадат с 20% в САЩ и 12% в Китай.

Рекордната инвестиция идва на фона на увеличения натиск за намаляване на емисиите на парникови газове и избягване на най-тежките последици от изменението на климата. Но дори огромното увеличение на разходите за вятърни и слънчеви ферми, съхранение на енергия и електромобили няма да бъде достатъчно, за да се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, смятат анализаторите.

„Много е обнадеждаващо, че инвестициите се извършват на високо ниво, но са много по-малко от необходимите, за да се постави светът на пътя към затопляне от 2 градуса“, каза Ангус Маккроун, главен редактор на BNEF.

Глобалните разходи

Глобалните разходи за енергийния преход са водени от възобновяемите източници и транспорта. Графика: Bloomberg

Разходите за възобновяеми енергийни източници са се увеличили с 2% в световен мащаб, стимулирани от най-голямото досега разширяване на слънчевата енергия и 56-процентовия скок в средствата за офшорни вятърни проекти, показва доклада. Въпреки че не беше рекордна година за разходи за чисто електричество, спадащите разходи позволиха на разработчиците да инсталират повече възобновяеми източници от всякога, добавяйки 132 гигавата слънчева енергия и 73 гигавата от вятър.

Спадът в разходите за чиста енергия в САЩ миналата година дойде, след като инвестициите достигнаха рекорд през 2019 г., тъй като разработчиците на вятърни паркове се възползваха от данъчните кредити преди изтичането им.

„Пандемията от коронавирус задържа напредъка по някои проекти, но общите инвестиции във вятърна и слънчева енергия бяха стабилни и продажбите на електрически превозни средства нараснаха повече от очакваното“, каза Джон Мур, главен изпълнителен директор на BNEF.

Един от най-големите двигатели на разходите за енергийния преход през 2020 г. беше чистия транспорт. Европа поведе класацията с инвестиции от 64,7 милиарда долара за електрически транспорт, изпреварвайки Азия за първи път. Китай изостава с 45,3 милиарда долара инвестиции - най-малкото, което е похарчено за сектора от 2016 г. насам, според BNEF.

Електрифициране на

Електрифициране на транспорта. Графика: Bloomberg

И докато акциите на производителя на електрически превозни средства Tesla поскъпнаха значителни и превърнаха Илон Мъск в най-богатия човек в света, конкуренцията беше във възход. EV компаниите са събрали около 24,5 милиарда долара от фондовите пазари миналата година спрямо само 1,6 милиарда долара през 2019 година.

Според доклада глобалните инвестиции в улавянето и съхранението на въглерод са се утроили до почти 3 милиарда долара през 2020 г. Тази технология може да изиграе ключова роля за намаляване на емисиите от тежко замърсяващите индустрии. Голяма част от растежа през 2020 г. се дължи на нов проект, получил одобрение от норвежкото правителство, за изграждане на съоръжения за съхранение на въглеродните емисии под Северно море.