Разделеният сенат дава на Камала Харис ролята на помирител

Но възможностите на Харис да спечели републиканците в Сената може да са ограничени

21:10 | 17 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Още от самото начало на мандата си като вицепрезидент Камала Харис играе мощна роля в Сената.

След победи на демократите Рафаел Уорнок и Джон Ософ на балотажните избори в Джорджия, горната камара е разделена 50/50 между републиканците и Демократическата партия, което означава, че Харис може да използва гласуването си като президент на Сената, за да прокарва  номинациите на демократите и да приема законопроекти на които сенаторите са разделени по партийна линия, пише Bloomberg.

И това е инструмент, която тя вероятно ще трябва да използва, въпреки че екипът на новоизбрания президент Джо Байдън заяви, че се надява да осигури републиканска подкрепа за законодателството, особено ако демократите не премахнат правилото за 60 гласа за повечето законодателни актове.

Веднага щом Байдън и Харис се закълнат, те ще работят, за да приемат своя план за облекчаване на въздействието от Covid в размер на 1,9 трилиона долара. Той съдържа елементи, които вероятно биха се харесали на достатъчно умерени републиканци, за да спечелят известна част в Сената, но други елементи могат да създадат разделение.

Съгласно настоящите правила демократите могат да приемат някои елементи само с 51 гласа чрез процес, известен като помирение. Останалото ще изисква дух на сътрудничество, който Байдън беше обещал, че може да възкреси.

Съгласно сегашното разделение на Сената лидерът на републиканците Мич Макконъл ще загуби силата си да диктува програмата във Вашингтон или да блокира номинираните. Но като лидер на малцинството, той все още ще държи влияние върху собствената си група.

В същото време неотдавнашната тълпа, която нахлу в Капитолия, макар че накара повечето членове да се обединят срещу насилието, подчерта дълбоките политически разделения, пред които ще бъде изправена администрацията на Байдън.

„Никога не съм заблуждавал никой от моите републикански колеги. Нито един път. И те знаят, че могат да се доверят и на Камала. И можем да разберем къде можем да си сътрудничим. Където не можем, имаме своите аргументи “, каза Байдън по време на обръщение към поддръжници през декември.

Но възможностите на Харис да спечели републиканците в Сената може да са ограничени. През четирите си години в Сената работата на Харис постоянно противоречи на усилията на Макконъл с президента Доналд Тръмп да прекроят федералната съдебна система и да приеме масовия законопроект за намаляване на данъците през 2017 г.

В комисията по правосъдие в Сената тя използва високопоставеното си място, за да се противопостави на съдебните кандидати на Тръмп и беше особено проницателен опонент на съдията на Върховния съд Брет Кавано по време на изслушванията му.

И все пак прогресивният сенатор си сътрудничи с някои републиканци. Тя е работила със сенатора Линдзи Греъм от Южна Каролина, лоялист на Тръмп, за да разреши програмата за опазване на исторически колежи и университети за чернокожи. Тя също така работи със сенатора Джеймс Ланкфорд от Оклахома по законодателство, което се стреми да защити изборите в САЩ от чужди намеси чрез засилване на киберсигурността на системите за гласуване.

Демократите могат да изготвят пакет, който включва повече стимули, пренаписване на механизма за прогресивно данъчно облагане, климатичен план и разширяване на Закона за достъпни здравни грижи (АСА). Тръмп използва помирение, за да приеме закона за  намалението на данъците и се опита да го използва, за да сложи край на ACA, известен като Obamacare, който също беше приет през 2010 г., използвайки помирение.

Процесът има ограничения и само с 50 гласа плюс Харис демократите нямат много място за движение. Промените в социалното осигуряване например не могат да бъдат направени по този начин, както са и промени, които могат да имат дори случайно въздействие върху разходите или данъците.

Това означава, че новият лидер на мнозинството Чък Шумър ще трябва да намери 10 републиканци, които да подкрепят усилията на демократите.

„Където можем да намерим обща цел и общи точки, нека направим това. Нека това бъде наш приоритет. Вместо да търсим къде не сме съгласни, нека всъщност се съсредоточим върху това къде бихме могли да се съгласим и след това да свършим малко работа“, каза Харис пред ABC News миналия месец.