Китай ревизира оценката си за ръста на БВП през 2019 г.

Според новите данни икономиката на страната нараства с 6% през миналата година

09:00 | 30 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай ревизира официалната си оценка за темпа на растеж на БВП през 2019 г. Данните за ръста бяха намалени от 6,1%, на 6% главно поради по-ниската оценка за продукцията в промишлеността, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната през 2019 г. е с 435 милиарда юана (67 милиарда долара) по-малък от първоначалната оценка, публикувана през януари, съобщиха от китайското статистическо бюро в сряда. Тази сума е приблизително равна на БВП на Гана миналата година, въз основа на данните на Световната банка.

Според последната оценка номиналният БВП на Китай е бил 98,7 трилиона юана през 2019 г. Производственият сектор отбеляза най-голяма промяна - продукцията с добавена стойност  е намаляла с 503,8 милиарда юана от по-ранната оценка - последван от финансовия, транспортния и строителния сектор .

Китай често прави малки ревизии на данните за БВП въз основа на фактори като събирането на по-изчерпателни данни от бизнеса. През януари Пекин ревизира годишните темпове на растеж между 2014 и 2018 г.

Пекин не публикува целта за растеж на БВП през 2020 г. за първи път от десетилетия, тъй като се бори с въздействието на пандемията на коронавируса. Оттогава до голяма степен разпространението на вируса бе контролирано, като бизнес активността се нормализира. В резултат на това се очаква Китай да е единствената голяма икономика, която да отчете ръст през тази година, макар и с по-бавен темп от около 2%, показват прогнозите на икономистите.

От своя страна Китайската народна банка потвърди обещанието си да избегне внезапна промяна в паричната политика, като същевременно поддържа необходимата подкрепа за възстановяването на икономиката.

Основният приоритет е стабилността, заявиха от КНБ късно във вторник след последното си заседание. Паричната политика трябва да бъде гъвкава, целенасочена, разумна и подходяща, обясниха от институцията.

КНБ сигнализира за постепенно оттегляне на паричния стимул, тъй като бизнес активността се нормализира и нивата на дълга се увеличават прекалено бързо. Последните изявления на властите предполагат „по-умерена“ позиция в сравнение с предишни призиви за прекратяване на стимулите, заявиха анализаторите на Huachuang Securities.

Централната банка заяви, че ще използва различни политически инструменти, за да поддържа ликвидността разумно достатъчна, а растежа на паричното предлагане и кредити в съответствие с номиналния икономически растеж.

Основна цел е да се постигне баланс между подпомагане на възстановяването и предотвратяване на финансови рискове, казаха от КНБ.