Азиатските икономики повеждат глобалното възстановяване

Заводската активност в региона достига многогодишни върхове

09:31 | 1 декември 2020
Обновен: 10:51 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заводската активност в някои от най-големите, ръководени от износа, икономики в Азия се е възстановила през ноември, тъй като възходът на Китай повдигна оптимизма в региона, показват индексите на мениджърите по поръчките PMI, предава Bloomberg.

Промишленият PMI на Южна Корея се е повишил до 52,9 пункта през миналия месец, най-високото отчитане от февруари 2011 г., показват данните на IHS Markit, публикувани във вторник. В Япония показателят нарасна от  48,7 пункта до 49 пункта, достигайки най-доброто си ниво от август 2019 г. Тайван пък отчете PMI от 56,9 пункта - най-високото ниво от януари 2018 г.

Китайският PMI за промишлеността, изчисляван от Caixin се покачи до най-високото си ниво от десетилетие или 54,9 пункта през ноември, показват данните от вторник сутринта.

Отделен официален показател за китайското производство в понеделник показа, че износът е подхранвал по-бързо от очакваното възстановяване през ноември - инерция, която започва да оказва влияние и на съседни търговски партньори. Производственият PMI се е повишил до тригодишен връх от 52,1 пункта, показват данните, публикувани от Националното статистическо бюро. Индексът за активността в сектора на услугите се повиши до 56,4 пункта.

Индийският производствен индекс спадна до най-ниската си стойност от последните три месеца или 56,3 пункта през ноември, което показва загуба на инерция в производствената дейност. Междувременно в Югоизточна Азия цифрите бяха разнопосочни. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в Индонезия достигна 50,6 пункта, като едва за трети път тази година надминава ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. Виетнам и Филипините отчетоха PMI от по 49,9 пунта, а показателят в Малайзия спадна до 48.4 пункта.

Китай, Тайван,

Китай, Тайван, Южна Корея водят възстановяването във фабриките в Азия. Графика: Bloomberg

Електронната индустрия се радва на особено голямо търсене, като помага за задвижването на активността във фабриките в Северна Азия. Доставките на полупроводници в Южна Корея са нараснали с 16% през ноември в сравнение с ръст от 4% за общия износ, показват отделни данни от министерството на търговията на страната във вторник.

Като сигнал за световната търговия активността на Южна Корея е индикатор за увеличение на търсенето, тъй като доставките до ключовите пазари за износ се ускоряват.

„Южнокорейските производители отчетоха значително оптимистична перспектива за активността през следващите 12 месеца“, пише в бележка Усама Бати, икономист в IHS Markit.