Инвеститори залагат на предстоящо отслабване на долара

Очакванията за поевтиняване на долара са базирани на прогнозите, че коронавирусът ще бъде поставен под контрол

20:37 | 27 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Доларът отслабна до най-ниското си ниво спрямо кошница от валути от над две години насам през тази седмица, като инвеститорите смятат, че предстоят и бъдещи спадове на стойността на зелените пари, пише The Wall Street Journal.

Консенсусните очаквания за поевтиняване на долара са базирани на прогнозите, че коронавирусът ще бъде поставен под контрол до някаква степен през идните месеци. Ваксините ще позволят на икономиките по света да се завърнат към нормалността в рамките на година, насърчавайки инвеститорите да се насочат към по-рискови активи.

Спадът при долара противоречи на ръстовете на Wall Street, където индексът Dow Jones Industrial Average премина прага от 30 хиляди пункта за пръв път тази седмица.

Междувременно доларовият индекс на ICE, който претегля долара срещу кошница от валути на основните търговски партньори на САЩ като Япония и еврозоната, се понижи под 92 пункта тази седмица - най-ниското му ниво от 2018 г. насам, сочат данни на FactSet. Показателят се понижава с над 10,5% спрямо достигнатия пик през март.

Според пазарни стратези на Citigroup доларът може да отслабне с допълнителни 20% през 2021 г., тъй като чуждестранните инвеститори предприемат ходове, за да се предпазят от валутни флуктоации.

Прогнозите за движенията при зелените пари са различни, но по-голямата част от тях са за спадове. Анализатори на Goldman Sachs например очакват доларът да се обезцени с 6% през следващите 12 месеца, докато колегите им от ING прогнозират 10-процентно понижение.

Има и немалко примери, в които зелените пари са изненадвали инвеститорите. През 2008 г. мнозина очакваха доларът да продължи да отслабва спрямо еврото, но разрастващата се финансова криза доведе до рязка промяна след юли. Движенията при валутите са особено трудни за прогнозиране, защото поведението им зависи от фактори като търговията, инвестиционните потоци, лихвите, относителния растеж и инфлацията.

Тази година доларът поскъпваше през пролетта по време на пазарната паника заради Covid-19, като отслабна след мерките на Федералния резерв. Зелените пари продължиха да поевтиняват през лятото, когато активността се възстановяваше в голяма част от икономиките.

Мнозина смятат, че инвеститорите ще купуват по-рискови и подценени активи, когато икономиките отворят отново.

Инвеститорите все още залагат силно на САЩ, като ситуацията може да се промени, когато растежът в останалата част от света се оттласне. Успешни ваксини, заедно с очакванията за по-малко сурова търговска политика от новия обитател на Белия дом Джо Байдън, ще насърчат глобалния растеж и ще направят останалия свят по-атрактивен, сочат прогнози. В този сценарий инвеститорите най-вероятно ще продават американски активи и ще купуват такива на други страни, което също би отслабило долара.