ЕС призова Босна и Херцеговина за реформи на връх 25-годишнината от босненския мир

Бъдещето е европейско, заяви Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

11:50 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка:  Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност  използва 25-годишнината от мирното споразумение, което сложи край на Босненската война, за да подтикне политическите лидери на Босна да преодолеят своите постоянни етнически разделения и да подготвят нацията си за присъединяване към ЕС, информира euronews.

"Трябва да отбелязваме миналото, но трябва да гледаме към бъдещето", заяви Жосеп Борел по време на посещението си в Сараево за юбилея в събота и добави, че споразумението за мир в Босна, сключено при посредничеството на САЩ, е сложило края на "един от най- срамните епизоди от съвременната история на Европа".

Мирното споразумение, парафирано в базата на американските военновъздушни сили извън Дейтън, Охайо на 21 ноември 1995 г. и официално подписано в Париж няколко седмици по-късно, сложи край на 44-месечната война, в която трите основни етнически фракции на Босна - мюсюлмански босненци, хървати католици и православни християнски сърби - се бориха за контрол след разпадането на Югославия.

По време на войната бяха убити над 100 000 души, повечето от които бошняци, а над 2 милиона, или над половината от населението на Босна, бяха изгонени от домовете си по време на конфликта.

Въпреки че спря кръвопролитията, мирното споразумение формализира етническите разделения в Босна, като създаде сложна и фрагментирана държавна структура, свързана от слаби съвместни институции. През годините сложната административна система на страната позволи на етнонационалистическите елити да поемат пълен контрол над всички лостове на управлението.

Европейският съюз прие заявлението за членство на Босна през 2016 г., но правителството на страната не успя да направи задълбочените структурни реформи, необходими преди тя да продължи напред с процеса на присъединяване към ЕС. Блокът очаква да види промени в начина на управление на съдебната система и икономиката на Босна, засилени усилия за борба с корупцията, защитата на правата на човека, наред с други реформи.

След среща с членове на тристранното председателство на страната, Борел каза, че „бъдещето е европейско“, но за да стигне до там „властите трябва да увеличат усилията си за постигане на приоритетите на реформите“.

"Нека използваме добре тези 25 години от Дейтън, от момента, в който войната спря и започна крехък мир," каза Борел.

„Все още страната е крехка, но има голямо политическо предизвикателство за всички вас да спечелите и в тази битка, битката за бъдещето, Европейският съюз ще бъде на ваша страна ", добави той.