Инвеститорите залагат на по-големи корпоративни печалби през третото тримесечие

Налице са нови надежди за рали на фондовия пазар

15:40 | 12 октомври 2020
Обновен: 21:14 | 12 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Инвеститорите навлизат в сезона на отчетите за третото тримесечие с по-големи очаквания за корпоративни печалби, надявайки се, че тези залози ще подтикнат следващия етап от ралито на фондовия пазар. Печалбите сред компаниите в S&P 500 все още се очаква да спаднат рязко спрямо миналата година, но анализаторите вдигат своите оценки през тримесечието, въпреки че обикновено очакванията за печалба намаляват с напредването на тримесечието, обяснява The Wall Street Journal.

Тъй като икономиката продължава да се отваря бавно, сега се очаква печалбите на големите американски компании във водещия фондов индекс да спаднат с 20% на годишна база през третото тримесечие. Това е подобрение спрямо очаквания спад от 25% в края на юни и отчетения спад от 32% за второто тримесечие.

Сезонът на отчетите започва тази седмица. JPMorgan Chase ще представи своите резултати във вторник, следван от Bank of America и Wells Fargo в сряда. А след това очакваме и отчетите на Johnson & Johnson, Delta Air Lines и UnitedHealth Group.

Инвеститорите започват този сезон на отчетите с по-малко прогнози от екипите за корпоративно управление. Само 69, при обикновено 104, ​​компании в S&P 500 са издали прогнози за резултатите си  за тримесечието, според FactSet.  

Ако прогнозите на инвеститорите се сбъднат, резултатите ще окажат допълнителна подкрепа на фондовия пазар, който е напреднал с повече от 50% от минимумите си през март. След като затвори най-добрата си седмица от три месеца, S&P 500 отчита годишен ръст от 7,6% досега през 2020 г.

„От юни до август имахме истински сериозен скок и ще отпразнуваме тази новина по време на резултатите за третото тримесечие“, коментира Дейвид Бианко, главен инвестиционен директор за Северна и Южна Америка към портфолио мениджъра DWS.

Въпреки че първоначално икономиката се възстанови по-бързо, отколкото много икономисти очакваха, темпът на възстановяване се забави през последните седмици заради по-слабия ръст на потребителските разходи и колебливия пазар на труда. Икономистите също съкратиха прогнозите си, тъй като надеждите за допълнителен държавен стимул отслабват.

Последните дни донесоха нови признаци за натиска, под който са поставени много компании. Walt Disney заяви, че ще съкрати около 28 000 служители във местните си тематични паркове, а American Airlines и United Airlines заявиха, че предвиждат десетки хиляди съкращения на работни места.

За разлика от тях Amazon обяви миналия месец, че планира да наеме 100 000 допълнителни служители в САЩ и Канада, продължавайки разрастването си по време на пандемията.

Очаква се третото тримесечие да отбележи началото на обрат за корпоративни печалби, коIто според анализаторите са достигнали дъното си през второто тримесечие, когато голяма част от икономиката бе блокирана в опит да се забави разпространението на вируса. Прогнозира се печалбите да спаднат с 13% на годишна база през четвъртото тримесечие, започнало този месец, преди да се покачат отново през 2021 г.

В рамките на S&P 500 печалбите за третото тримесечие в сектора на здравеопазването вероятно ще са най-добри, намалявайки само с 0,5% в сравнение с година по-рано, последвани от малки спадове в секторите на комуналните услуги, информационните технологии и производителите на продукти от първа необходимост. Технологичният сектор отчита ръст от 31% през тази година, докато секторите на здравеопазването и продуктите от първа необходимост нарастват със съответно 6,3% и 4,5%.

Междувременно тежко засегнатият енергиен сектор вероятно ще отчете поредната си тримесечна загуба. Акциите на енергийните компании са най-слабо представящите се в S&P 500 през тази година със общ спад от 49%.

Exxon Mobil, която наскоро бе извадена от Dow Jones Industrial Average, предупреди по-рано този месец, че остава под финансов натиск и обяви съкращения на работни места в европейските си звена.

Инвеститорите следят отблизо преговорите във Вашингтон за допълнителните стимули в отговор на икономическото въздействие от коронавируса. В събота републиканците от Сената и демократите от Камарата на представителите се обявиха против предложението на администрацията на Тръмп от 1,8 трилиона долара, намалявайки шансовете за сделка преди изборите.

Трейдърите също се подготвят за възможността за продължителна нестабилност около изборите, въпреки че някои от тези притеснения отслабват, тъй като предимството на бившия вицепрезидент Джо Байдън в анкетите се увеличава.

И докато случаите на коронавирус в САЩ се увеличават, пандемията продължава да ограничава потенциала на много бизнеси. Положителните новини за потенциалните ваксини срещу Covid-19 още в рамките клинични изпитания могат да инжектират нова енергия на пазара.

„Печалбите са важни, но мисля, че на пазара се случват много други неща, които може да изместят приходите на заден план“, заяви Джери Браакман, главен инвестиционен директор на First American Trust.