Великобритания обяви нов план за спасяване на работните места в условията на пандемия

Пакетът от стимули на Риши Сунак има за цел да предотврати масови съкращения през зимата

17:12 | 24 септември 2020
Обновен: 17:19 | 24 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак изложи плана си за спасяване на милиони работни места и предприятия от предстоящата през зимните месеци криза. Страховете покрай възраждане на пандемията от коронавирус нарастват и втора вълна от Covid-19 би има потенциала да изкара "извън релси" британската икономика, съобщава Bloomberg.

В извънредно изявление пред парламента британският финансов министър обяви:

- нова шестмесечна „схема за подпомагане на работните места“, включваща субсидиране на заплатите на хората на непълно работно време;

- удължаване периода на изплащане на заеми за фирми, засегнати от противопандемичните мерки;

- удължаване на периода на намалено ДДС от 5% за хотелиерството и туризма;

- нова подкрепа за самонаетите. 

Финансовият министър обрисува мрачна картина на икономическото въздействие на Covid-19, заявявайки, че болестта и ограниченията вероятно ще продължат поне през следващите шест месеца. Риши Сунак предупреди, че икономиката ще претърпи „по-трайна корекция“

„Не мога да спася всеки бизнес, не мога да спася всяка работа. Никой финансов министър не би могъл", заяви Сунак.

Безработицата във

Безработицата във Великобритания започна да се покачва още по време на програмата за частична заетост. Графика: Bloomberg

Министър на финансите се отказа от плана си за всеобхватен бюджет - доказателство за притесненията по отнпшение на несигурността заради вируса. Премиерът Борис Джонсън наложи нови противопандемични мерки по-рано тази седмица и предупреди, че може да са необходими по-нататъшни действия през предстоящите шест "трудни" месеца.

За бизнеси като кръчми, заведения и ресторанти, които трябва да затварят в 22:00 часа от тази вечер, допълнителната държавна помощ е необходима спешно, тъй като милиони служители са изложени на риск да загубят работните си места, ако кризата се влоши.

Риши Сунак обяви, че за да се подкрепят над 150 000 фирми и да бъдат защитени 2,4 милиона работни места през зимата, се отменя планираното увеличение на ДДС за хотелиерството и туризма. Ще се запази сегашната по-ниска ставка от 5% до 31 март догодина.

Основният момент в плана на фнансовия министър е новата програма за подкрепа на работните места. Тя ще замести сегашната програмата за частична заетост, която приключва на 31 октомври и до момента е подкрепила повече от 9 млн. работни места на стойност от 39 млрд. паунда. 

По програмата за частична безработица правителството плаща на хората, които не могат да се върнат на работните си места поради ограниченията на Covid до 80% от заплатите им.

Съгласно новите планове работодателите ще плащат на персонала за отработените часове, а разходите за останалите неотработени ще бъдат разпределени между работници, работодатели и правителството. Отделна помощ може да бъде оказвана на компании, които са най-силно засегнати от ограниченията.

С други думи по новата програма ще бъдат гарантирани на служителите поне 77% от нормалната им заплата. Но това също така означава, че работодателите биха могли да изплатят само 55% от заплатата на служител, работещ на една трета от нормалното работно време.

Адаптиране и развитие

„Източниците на нашия икономически растеж и работните места, които създаваме, ще се адаптират и ще се развият към новото нормално“, заяви Сунак.
Финансовият министър обеща да отпусне безвъзмездни средства на самонаетите „при подобни условия като новата схема за подпомагане на работните места“.

Британските фирми

Британските фирми са поели почти 60 млрд. паунда кредити, гарантирани от държавата. Графика: Bloomberg

Риши Сунак отложи крайния срок за нови заявления по програмата за кредити, гарантирани от държавата, до края на годината и заяви, че те ще могат да бъдат изплатени в срок от 10 години спрямо предишното предложение за шестгодишен срок на покриване. Повече от един милион от най-малките компании, които вземат „заеми за възстановяване“, вече могат да избират да изплащат само лихви и да спрат изцяло плащанията за срок до 6 месеца.

Половин милион други фирми, които са отложили плащания на ДДС в размер на 30 милиарда лири до март, вече ще имат право да ги разпределят в рамките на 11 погасявания без допълнителни лихви.

Мерките на финансовия министър имат за цел да предотвратят постепенното увеличаване на безработицата да прерастне в "ефекта на снежната топка" по време на криза, сравнима с тази при управлението на Маргарет Тачър. Тогава безработицата засегна почти 3,3 милиона души и икономиката премина през болезнено преструктуриране. Действията на сегашния финансов министър вероятно ще бъдат последвани от Английската централна банка, която се очаква да въведе нов кръг от парични стимули още през ноември.

Икономистите очакват новите противопандемични мерки да навредят на възстановяването. Ако се стигне до налагане на по-сурови мерки като блокиране за период от две седмици в началото на октомври, производството ще спадне с 3,9% през четвъртото тримесечие, сочат данни на Bloomberg Economics.

Сунак и Джонсън се опитват да постигнат баланс между контролирането на коронавируса и поддържането на достатъчно отворена икономика, за да се избегнат масови съкращения. Първият пик на заразени по-рано тази година във Великобритания взе най-много жертви от всички на Стария континент и причини най-дълбоката рецесия в страната от повече от век насам.

Правителството на Джонсън се сблъсква с нарастваща критика заради здравната му политиката в отговор на избухването на заразата и е под политически натиск да въведе по-ефективни икономически мерки на фона на бързото разпространяване на заразата.