Паундът и еврото се обезценяват до двумесечно дъно

Междувременно доларът поскъпва, достигайки най-високото си ниво спрямо еврото от края на юли

14:32 | 23 септември 2020
Обновен: 14:36 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският паунд удължи спада си, достигайки двумесечно дъно, тъй като инвеститорите са притеснени от възможността за повторна блокада във Великобритания, съобщава Investor.bg.

Британската валута поевтиня с 0,5% до 1,2766 долара, след като външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че не може да изключи възможността за нова блокада. В същото време доходността по държавните облигации нарасна с около два базисни пункта. Към 13:00 ч. българско време паундът се разменя за 1,29 долара.

Във вторник премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви нови правила за ограничаване на нарастването на случаите на коронавирус, включително затваряне на барове и ресторанти в 22:00 ч. и препоръка за офис служителите да работят от вкъщи, ако могат.

Тези съобщения не „вдъхват доверие в британските услуги или икономическите перспективи“, каза Кенет Бру, стратег в Societe Generale SA.

Новите разпоредби в Обединеното кралство внезапно слагат край на стремежа на правителството да отвори икономиката си и да съживи растежа. Първата национална блокада, която спря социалната и търговска дейност през март, предизвика най-лошата рецесия на Великобритания от повече от век. Но броят на заразените с коронавирус отново нараства след летните ваканции, като ежедневно потвърдените случаи са около 4000 през последната седмица.

Новите ограничения, обявени от Джонсън, съчетани с оттеглянето на някои фискални стимули и рисковете от хаотичен Brexit след приключването на преходния период, показват, че не може да има икономически растеж нито през четвъртото тримесечие, нито през първите три месеца от следващата година, смятат анализаторите на Bank of America Global Research, цитирани от Blooomberg.

От своя страна, еврото също поевтиня до най-ниската си стойност за последните 2 месеца в сряда, тъй като безпокойството относно втората вълна на коронавируса и влошените европейски показатели тласнаха щатския долар нагоре.

Американската валута поскъпна до ниво от 1,1671 долара за евро, достигайки най-високото си ниво от 27 юли, след като данните от проучването на IHS Markit показаха, че германският частен сектор се е възстановил по-вяло от очакваното през септември на фона на слабостта в сектора на услугите.