Премиерът на Либия планира да подаде оставка до края на октомври

Той отстъва място на ново правителство, което да обедини страната

18:23 | 17 септември 2020
Обновен: 18:23 | 17 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Премиерът на Либия планира да подаде оставка до края на октомври

Премиерът на Либия Файез ал Сарадж обяви в сряда, че възнамерява да се оттегли до края на октомври, за да отстъпи място на ново правителство, което да обедини опустошената от войната северноафриканска държава. Това се случва на фона на политическите битки и протестите против корупцията в столицата, пише Bloomberg. 

Сарадж, който оглавява базираното в Триполи правителство, признато от ООН, ръководеше отбраната на столицата с турска военна помощ срещу офанзива на източния командир Халифа Хафтар, подкрепен от Египет, руските наемници и Обединените арабски емирства.

Двете страни се споразумяха за примирие през август с цел съперниците и техните чуждестранни поддръжници да постигнат споразумение, което да обедини страната. 

Намерението на Сарадж да подаде оставка идва, след като се появи съперничество сред нестабилния съюз на политици и милиции в Триполи, обедени срещу офанзивата на Хафтар.  

Съперничещите си либийци планират да се срещнат следващия месец в Женева, за да се споразумеят за нов президентски съвет и избори. Сарадж ги призова да ускорят диалога си и да назначат нов министър-председател, за да може той да му предаде властта до края на октомври.

Непокорно правителство

"Пожелавам им късмет", каза той в предварително записана телевизионна реч. „По този повод обявявам цялото си искрено желание да предам задълженията си на идващата изпълнителна власт не по-късно от края на октомври, като се има предвид, че комисията за диалог завършва работата си и избира нов президентски съвет“, добави Сарадж. 

Междувременно турският външен министър заяви късно в сряда, че страната му е близо до споразумение с Русия за това как трябва да се сложи край на либийския конфликт. 

Първоначално Сарадж е планирал да обяви оставката си тази седмица и да остане служебно на поста до преговорите в Женева, заявиха представители на властта пред Bloomberg. Речта му в сряда, в която той изложи всички препятствия, с които се е сблъскал, слага край на петгодишното му ръководство над правителство. 

Оставката му би била приветствана от Хафтар и неговите регионални поддръжници. Турция обаче го възприема като партньор, който ѝ предостави достъп до богати на газ части на Средиземно море.

В Западна Либия Сарадж е обвинен от съперници, че защитава милиции, проникнали в службите за сигурност. Неговите поддръжници казват, че борбата с милициите трябва да бъде търпелива, за да се избегне кръвопролитие.