Пандемията струва най-малко 11 трлн. долара на света

Според Съвета за мониторинг на глобалната готовност пандемията от Covid-19 показа колективен провал

12:09 | 14 септември 2020
Обновен: 12:09 | 14 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Тревожният призив едва ли би могъл да бъде по-спешен: „Светът е изложен на остър риск от опустошителни епидемии и пандемии, които водят не само до загуба на живот, но и задушават икономиките и причиняват социален хаос“, пише Дийтмар Пийпер за Der Spiegel.

Малцина се влушаха, когато създаденият от Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка независим орган - „Съвет за мониторинг на глобалната готовност“ алармира за възможна опасност точно преди година, но сега със сигурност ще е различно.

Мозъчният тръст, към който принадлежат експерти като американския имунолог и президентски съветник Антъни Фаучи, отново се обръща към световната общественост в понеделник. Годишният доклад за 2020 г. представлява първата глобална междинна равносметка за ефекта от коронавирусната пандемия.

В доклада е опоисана безпрецедентна катастрофа. Според изводите в него "никога преди вълна от болести не е имала толкова широко разпространение и опустошителни ефекти".

Експертите се фокусират върху дългосрочните социални и политически последици от коронакризата, както и върху икономическите щети.

Пандемията струва най-малко 11 трлн. щатски долара към момента.

Освен това според прогноза на Световната банка ще има "загуба на приходи от 10 трлн. щатски долара", причинена от "дългосрочни загуби на младото поколение в резултат на закриване на училища и глобална рецесия".

Добрата профилактика, от друга страна, струва само част от тази сума, става ясно от становището.

„Пандемията от Covid-19 показа колективен провал“, пишат експертите в доклада, посочвайки като причина липсата на подготовка, неадекватните реакции, и грешните приоритети. Според тях вирусът показва света разделен и уязвим, но в същото време толкова свързан, че "никой не е защитен, докато всички не бъдат защитени".

Предложените от експертите решения включват по-добро международно сътрудничество, укрепване на организации като ООН и СЗО, инвестиции в здравни системи и държавна превенция на риска.

"Умното политическо управление е също толкова важно, колкото и отговорното взаимодействие между хората", се посочва още в доклада.

Съпредседателят на мозъчния тръст Гро Харлем Брундтланд, бивш ръководител на СЗО и министър-председател на Норвегия, изрази своето мнение по темата в интервю за Der Spiegel преди публикуването на доклада.

На въпроса кога пандемията ще изчезне тя отговори: „Не знам. Определено не тази година. Доскоро бях по-оптимиситчно настроена, че скоро можем да получим добра ваксина. Но сега фармацевтичната компания Astra Zeneca трябваше да спре своето проучване за ваксинация, което е пречка. Могат да минат години, преди всички препятствия да бъдат отстранени по пътя към подходящо средство за защита“.

Междувременно Брундтлант е учудена от протестните демонстрации в Германия. Условията в страната според нея са доста стабилни. „Не мога да си представя, че хората в Норвегия, Швеция или Дания ще излязат на улицата срещу общите здравни правила“, изтъкна тя.

Според нея за пример в борбата с коронавируса са държави като Южна Корея, Виетнам и Сингапур.