Великобритания иска да стане водещ световен пазар за водород

Това ще стимулира инвестициите в чисто гориво, каза бизнес секретарят Алок Шарма

20:40 | 10 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британското правителството започва изготвяне на план за създаване на „водещ в света“ водороден пазар, който може да помогне за постигането на целта на страната за намаляване на парниковите емисии до 2050 г., пише Bloomberg. 

Бизнес секретарят Алок Шарма заяви пред членовете на парламента, че неговото министерство изготвя подробна стратегия, която ще бъде публикувана в началото на следващата година, като това ще стимулира инвестициите в чисто гориво. Предстоящата енергийна бяла книга също ще включва планове за водород, каза той.

Великобритания рискува да изостане в световната надпревара за увеличаване на използването на водорода, което се смята за ключов фактор за намаляване на вредните емисии във всичко - от индустрията до транспорта и отоплението на домовете.

Европейският съюз поставя водорода в основата на своя екологичен план за възстановяване, а френското правителство отпуска 7 милиарда евро (8,3 милиарда долара) през това десетилетие в подкрепа на развитието на зеления водород. Германия обяви по-голям план в размер на 9 милиарда евро като част от усилията си за екологично възстановяване. Извън Европа Япония и Австралия тласкат горивото към бъдещия си енергиен микс.

За да постигне целта си за климатична неутралност до 2050 г., Обединеното кралство ще трябва да увеличи капацитета на водорода до около 270 тераватчаса от 27 тераватчаса днес, каза Джулиан Кричлоу, генерален директор за енергийна трансформация и чист растеж в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Той каза, че правителството работи с индустрията по подробен план, който ще надмине другите страни.

„Далеч сме от изоставането и вярваме, че всъщност поставяме подробни и специфични политически лостове, за да можем да осигурим водещ световен пазар на водород“, каза Кричлоу.

Той добави, че предстоящата стратегия ще разгледа увеличаването на доставките на водород чрез използване на технология за улавяне и съхранение на въглерод, както и използването му в тежкотоварни превозни средства като автобуси и в котли за отопление на домове и офиси.