Износът на Китай продължава да се разширява, но вносът се свива

Расте износът на лични предпазни средства от Китай

08:45 | 7 септември 2020
Обновен: 08:45 | 7 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Китай продължава да се разширява през август, след като основните търговски партньори на страната постепенно възобновяват бизнес активността си. Вносът обаче неочаквана пада, съобщава Bloomberg.

В доларово изражение износът на Китай се увеличава с 9.5% през август спрямо година по-рано до 235.3 млрд. долара. Вносът обаче се свива с 2.1%, което спомага за формирането на търговски излишък от 58.9 млрд. долара. За сравнение икономистите прогнозираха, че износът ще се увеличи със 7.5%, а вносът ще нарасне с 0.2%.

„Изненадващата устойчивост на Китай в износа на фона на глобалната пандемия се дължи на някои специални фактори, включително нарастване на износа на лични предпазни средства и продукти, произведени от хора, работещи от домовете си, и на спад на износа от някои конкуренти на развиващите се пазари, които все още са силно засегнати от пандемията “, обяснява Лу Тин, главен икономист за Китай в Nomura International HK.

Според Лу Тин растежът може да продължи още един или два месеца, преди да се види забележим спад, добавяйки, че ръстът на промишленото производство през август може да се увеличи допълнително, подкрепяйки позицията на Китайската централна банка да не променя политиката си.

Износът на текстил, включително на маски, се е увеличил с 33.4% през първите осем месеца в доларово изражение спрямо преди година.

Постепенното отваряне на много икономики в Азия и по света може да осигури допълнителен тласък за износа на китайски стоки.

„На месечно равнище износът спада, отбелязвайки първото си месечно понижение от март насам.  А това може да означава само, че възстановяването на външното търсене може да не е толкова гладко, колкото пазарът очакваше“, смята Дейвид Ку от Bloomberg Economics.

Търговският излишък на Китай със САЩ е 34,2 милиарда долара - най-големият от ноември 2018 г.

Двустранната търговия е една от областите на отношения между САЩ и Китай, която не се е влошила напоследък, като и двете страни потвърждават своя ангажимент към търговска сделка от първа фаза. Според китайското министерство на търговията длъжностни лица са се съгласили да създадат условия за прокарване на сделката напред.

Вносът на Китай от САЩ нарасна с 1,8% през август, докато вносът от Австралия спадна с 26,2%, тъй като отношенията се влошиха.