Къде в САЩ малкият бизнес страда най-много от пандемията?

Една на всеки 20 фирми в САЩ очаква да прекрати дейността си за постоянно през следващите шест месеца

16:18 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Остин, щата Тексас, очакват още затваряния на заведения. В Ню Йорк изпитват затруднения да си плащат сметките. В Сан Франциско се опасяват, че нормалността от преди пандемията никога няма да се завърне, пише Bloomberg в свой анализ.

Малките фирми често се описват като сърцето на американската икономика. Те са работодатели на близо половината от работната сила в частния сектор в страната и бяха тежко засегнати по време на пандемията. Но въздействието на коронавируса е променливо в различните региони и то зависи от фактори като тежестта на ограничителните мерки и местния микс от индустрии.

Пет месеца след началото на кризата с коронавируса в САЩ повечето фирми очакват, че има още много време, докато бизнесът се върне към нормалност, ако изобщо се върне. Това показва последното проучване за пулса на малкия бизнес, което е проведено от Бюрото за преброяване на населението на САЩ в периода между 9-ти и 15-ти август.

На национално ниво близо една трета от компаниите твърдят, че са усетили тежък негативен ефект от пандемията. Една на всеки 20 фирми очаква да прекрати дейността си за постоянно през следващите шест месеца.

Все пак цялостната картина показва определени разлики по региони.  През седмицата преди проучването 4.2% от малките фирми в Сан Хосе и 3.8% от тези в Сан Антонио твърдят, че са затворили поне един офис, докато в национален мащаб делът на тези фирми е 1.3%.

А по отношение на очакванията за следващите шест месеца бизнесът в Остин, Тексас – център на нощния живот, който бе ограничен заради мерките за социална дистанция, показва най-високите нива на тревожност.

Проучването установява, че едва 3% от фирмите са пропуснали плащане по заем след 13-ти март, когато президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение. Най-високите нива на затруднение от страна на фирмите по погасяване на дълг са установени в няколко градски района на индустриалния Североизток. Най-висок дял на фирми с подобни опасения е в Питсбърг.

Но от друга страна, почти 10% от фирмите в цялата страна твърдят, че са пропуснали поне едно плащане на наем, комунални услуги или заплати, а в Ню Йорк процентът е почти два пъти по-висок.