Отричат ли действителността републиканците в САЩ?

По време на конгреса си те избягват важни за обществото теми

15:06 | 27 август 2020
Обновен: 15:06 | 27 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ тази седмица са изправени пред различни проблеми от конгреса на републиканците – например, двата урагана Лора и Марко, които неумолимо се приближават до южната част на САЩ. Това може да доведе до две чудовищни ​​бури, пише за Sueddeutsche Zeitung анализаторът Торстен Денклер.

Сега Лора е в четвърта степен и е в процес на достигане до най-високото си, пето ниво. Бурята е класифицирана от метеорологичните експерти като сериозна заплаха. Тя застрашава големи части от Тексас и Луизиана.

Друга актуална тема в САЩ е стрелбата по Джейкъб Блейк - невъоръжен чернокож, който е бил прострелян седем пъти в гърба от бял полицай в Кеноша, Уисконсин. В сряда беше арестуван 17-годишен тийнейджър, за когото се предполага, че е прострелял и убил двама демонстранти със своя автомат в Кеноша, които излязоха на улицата срещу този нов акт на полицейско насилие.

Настоящият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс можеше да се справи с тези проблеми, смята анализаторът. По думите му той е можел да апелира към състрадание и вяра в рамките на речта си по време на виртуалния партиен конгрес, приемайки новата си номинация за поста вицепрезидент. Но нито той, нито другите изказали се преди него го направиха.

Според Торстен Денклер е налице отричане на реалността от страна на републиканците, тъй като не е била чута нито дума за развитието около коронавируса и икономическата криза.

Основната тема според Майк Пенс са протестите срещу полицейското насилие, които бушуват из цялата страна след убийството на Джордж Флойд в края на май. "Насилието трябва да спре", призовава той.

Става ясно обаче, че Пенс не се интересува от убийството на Джордж Флойд или от разстрела спрямо Джейкъб Блейк. Той не споменава нито едно име. Вместо това назовава името на полицай, убит при жестоки сблъсъци, съпътстващи предимно мирни протести. Проблемът му не е, че чернокожите в САЩ често са жертви на полицейско насилие. Темата му е „Закон и ред“. Такъв ще бъде и фокусът му на изборите на 3 ноември.

Пенс изглежда решен да не позволи на бури, престрелки или пандемия да попречат на шоуто. Той говори пред няколкостотин слушатели (никой от тях не е тестван за коронавирус, никой от тях и с маска) във Форт МакХенри в Балтимор, обирайки аплодисменти и възгласи.

Това е историческо място. Във Форт МакХенри около 1000 американски войници са удържали на мащабна британска бомбардировка през 1814 г. Битката вдъхновява Франсис Скот Кий да напише стихотворението "Защита на Форт М'енри", което по-късно става текст на националния химн на САЩ. Място, направено за голямо телевизионно събитие.

Пасва отлично и на названието на третата вечер от конгреса на републиканците: „Ние празнуваме Америка като земята на героите“, пише Денклер.

Пенс използва речта си като една от редките възможности да се представи пред американския народ на голяма сцена. Той не просто иска да бъде вицепрезидент при управление на Тръмп още четири години. Твърди се, че има амбиции да се кандидатира за кандидат за президент през 2024 г.