Мерките срещу COVID-19 костваха поста на еврокомисаря по търговията

Ирландското правителство обяви, че неговият „забавен и сдържан“ отговор е отслабил публичното доверие

09:56 | 27 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Фил Хоган. Снимка: Bloomberg
Фил Хоган. Снимка: Bloomberg

Еврокомисарят по въпросите на търговията Филип Хоган подаде оставка от поста на фона на нарастващите критики, че е нарушил мерките за борба с коронавируса в родната си Ирландия, съобщава Investor.bg.

„Тази вечер аз подадох оставката си“, каза той в изявление късно в сряда. „Стана все по-ясно, че противоречията относно скорошната ми визита в Ирландия се превръщат в разсейване от моята работа“, допълни той.

Оставката е била приета незабавно от неговия ръководител – председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която сега ще трябва да действа бързо, за да запълни ключовия пост. Хоган беше под постоянен натиск заради това, че е посетил вечеря на голф клуб, която е била в нарушение на коронавирусните регулации, както и заради поведението му въпреки мерките в Ирландия.

Решението на Хоган стана факт, след като ирландското правителство заяви, че неговият „забавен и сдържан“ отговор е отслабил публичното доверие.

Бившият вече еврокомисар подава оставка в чувствителен етап на търговски преговори. ЕС трябва да постигне споразумение с американския президент Доналд Тръмп за търговията и то на фона на последиците от коронавирусната пандемия.

Хоган прекара последните дни в опит да тушира скандала, но без успех. Той многократно се извиняваше за това, че е присъствал на вечеря по време на пандемията – събитие, което на свой ред се разследва от полицията и струва поста и на министър от кабинета в Дъблин. Хоган призна, че не е трябвало да ходи, но продължи да твърди, че е бил уверен от организаторите, че събитието не е в нарушение на правилата за борба с вируса.

Подкрепата за комисаря стана дори още по-слаба, след като в интервю за националната телевизия във вторник той призна, че е нарушил самоизолацията си заради „медицинска интервенция“ шест дни след пристигането си в Дъблин. По това време за идващите от чужбина в Ирландия важеше карантина от 14 дни.

Със своя представител в лицето на Хоган ЕС се опитваше да убеди администрацията на президента Тръмп да се откаже от противоречивите си мита върху стоманата и алуминия, както и от заплахите за нови налози върху редица европейски стоки, включително автомобили.

На 21 август Хоган и американския търговски представител Робърт Лайтайзър обявиха договарянето на ограничено споразумение за намаляване на мита и подписаха договор, който поставя основите за по-мащабно споразумение за подобряване на трансатлантическите търговски отношения.