Испания няма да затяга мерките срещу Covid-19 въпреки ръста на случаите

Премиерът Педро Санчес е категоричен, че не е необходимо повторно въвеждане на строги мерки заради икономическите последствия

21:42 | 25 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испанският премиер Педро Санчес отхвърли идеята за повторно затягане на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса на национално ниво. Вместо това той прехвърли напрежението върху регионалните власти и ги призова да излязат с решение срещу разпространението на болестта в страната, съобщава Bloomberg.

В първите си публични коментари от последните три седмици Санчес заяви, че правителството ще осигури необходимата подкрепа за регионите и че местната власт ще бъде упълномощена да обяви извънредно положение на локално ниво, ако е необходимо.

„Трябва да овладеем ситуацията, трябва да се справим с тази втора вълна, която сега се надига по заплашителен начин“, отбеляза Санчес. По думите му Испания не се нуждае от строгите ограничителни мерки, които нанесоха тежки щети върху икономиката през второто тримесечие на тази година. „Това е така, тъй като вече знаем много повече за коронавируса и сме по-добре подготвени“, заяви той.

Испанският премиер не беше давал публични изявления от 4-ти август, което създаде впечатление, че властта в Мадрид не следва ясна посока във време, когато случаите на коронавирус в страната се увеличават с по-бързи темпове от тези в другите държави в Европа.

Броят на потвърдените случаи в страната на дневна база се покачи до близо 4-месечен връх преди седмица. През миналата седмица бяха установени близо 3700 нови случаи на дневна база в страната. Главният епидемиолог на правителството заяви, че разпространението на коронавируса е извън контрол в някои части на страната. Във вторник в Испания са регистрирани 2415 нови случая на Covid-19, докато през предходния ден бяха 2060.

Все пак ситуацията се подобри осезаемо спрямо март и април, когато бяха създадени 16 импровизирани болници, за да може здравната система да се справи с натиска на пандемията. Тогава в страната умираха стотици хора на ден от болестта.

Към момента броят на смъртните случаи е сравнително малък. През изминалата седмица са починали 125 души, а интензивните отделения вече не са препълнени.