Ресторантьорите и хотелиерите в Румъния излизат на протест

Румъния е единствената държава в ЕС, която все още ограничава храненето на закрито

17:40 | 19 август 2020
Обновен: 17:41 | 19 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Ресторантьорите и хотелиерите в Румъния излизат на протест

Служителите на ресторанти в Румъния излизат днес на протест заради петмесечното противоепидемично затваряне, което според тях „смазва“ индустрията, съобщава Bloomberg.

Хиляди сервитьори, готвачи и собственици на ресторанти планират да спрат работа в продължение на един час и да застанат пред работните си места в знак на недоволство.

С продажби от 5 млрд. евро (6 млрд. щ.д.) на годишна база секторът на хотелиерството представлява около 5% от икономиката и работещите в него наброяват 400 000 души. От юни месец правителството позволи хранене, но само на открито, при това с намален брой маси.

По думите на Даниел Миски, ръководител на асоциацията на ресторантите и хотелиерите HORA, ресторантьорската индустрия е най-силно засегнатата.

„Това подтикна около 40% от компаниите да преустановят дейността си“, допълни още той.

Въпреки че правителството продължава да предоставя финансова подкрепа, рестриктивните мерки няма отпаднат, докато не се отчете спад на новозаразените с Covid-19. Към момента те наброяват повече от хиляда души на ден. Починалите от короновирус в Румъния са 3,106 – най-високата смъртност в Източна Европа.

Тезата на протестиращите е, че властите погрешно обвиняват индустрията, както и туризма за пика на заболелите.

„Всички останали държави в Европейския съюз са разрешили ресторантите да работят, както тези на открито, така и тези на закрито, при строги правила и под прякото наблюдение на държавата, като по този начин се ограничава пренасянето на заразата“, добави още Даниел Миски.