САЩ с нови наказателни мита за Германия и Франция заради Airbus

Целта е да бъде притиснат ЕС да уреди дългогодишния спор около субсидиите за Airbus

10:34 | 13 август 2020
Обновен: 10:47 | 13 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ засилват натиска върху Германия и Франция с допълнителни мита за някои стоки, което има за цел да притисне Европейският съюз да уреди дългогодишния спор около субсидиите за Airbus, съобщава Bloomberg.

От офиса на търговския представител на САЩ в сряда заявиха, че ще премахнат митата за някои продукти от Гърция и Великобритания и ще добавят еквивалентен обем мита за Франция и Германия. Промяната влиза в сила от 1 септември и ще се прилага за френски и германски сладка и някои видове ножове, които ще бъдат облагани с мита от 25%.

„ЕС и страните членки не са предприели необходимите действия, за да се съобразят с решенията на Световната търговска организация“, посочва в изявлението Робърт Лайтхайзър. По думите му Съединените щати обаче се ангажират да получат дългосрочно разрешаване на този спор.

Митата се запазват на 15% за самолетите и на 25% за останалите стоки, като общият обем на митата върху стоките също се запазва на ниво от 7.5 млрд. долара.

Airbus заяви, че "дълбоко съжалява" за решението на САЩ да запази митата въпреки последните действия на Европа за постигане на пълно съответствие "във време, когато авиацията и други сектори преминават през безпрецедентна криза.

„Airbus вярва, че Европа ще реагира по подходящ начин, за да защити своите интереси и интересите на всички европейски компании и сектори, включително Airbus, към която са насочени мита“, се казва в изявление.

Последните новини засилват напрежението върху трансатлантическите съюзници, точно когато световната икономика се опитва да се отдръпне от стръмния спад, свързан с пандемията Covid-19.

Администрацията на Тръмп спечели дългоочакваното решение на Световната търговска организация миналия октомври, свързано със спора между Airbus и Boeing, който се проточва повече от 15 години. Решението даде зелена светлина за мита за рекордни 7,5 милиарда долара върху европейски внос.

Междувременно ЕС също чака решение на СТО още през септември, което може да позволи репресивна мярка срещу САЩ. Брюксел също поиска да предприеме реакция за милиарди долари в отделен случай, според който базираният в Чикаго Boeing е получил незаконни субсидии.

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган миналия месец засили призивите си към САЩ да договори уреждане на трансатлантическия спор. Ако това не се случи, 27-членният блок ще бъде принуден да наложи мита върху американски стоки и в крайна сметка това ще се отрази негативно и на двете страни.