Индиецът Мукеш Амбани изпревари по богатство най-богатия европеец

Французинът Бернар Ерно се оказа най-губещият сред 500-те най-богати хора в света

14:08 | 8 август 2020
Обновен: 14:08 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Индиецът Мукеш Амбани. Снимка: Bloomberg
Индиецът Мукеш Амбани. Снимка: Bloomberg

Индиецът Мукеш Амбани изпревари най-богатият човек в Европа, превръщайки го в четвъртият по богатство човек в света, съобщава Bloomberg.

Председателят на Reliance Industries има богатство от 80,6 милиарда долара, след като натрупа 22 милиарда долара през тази година, показва индекса Bloomberg Billionaires. Това дава на Амбани по-голяма преднина в сравнение с французина Бернар Ерно, чиято компания LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE търпи намаляване на продажбите по-бързо, отколкото компанията може да намали разходите.

Най-богатият човек в Индия вече изпревари някои от най-големите магнати през последните седмици, включително титани от Силициевата долина като Илон Мъск и съоснователите на Alphabet Лари Пейдж и Сергей Брин, както и Уорън Бъфет.

Докато конгломератът с огромна енергийна империя беше ударен от спада в търсенето на петрол на фона на пандемията, то акциите му поскъпнаха повече от два пъти спрямо нивата от началото на март, тъй като дигиталното му подразделение получи милиарди долари инвестиции от компаниите, сред които Facebook и Google.

Амбани бавно насочва вниманието си към електронната търговия, като технологичните гиганти  се стремят да вземат част от бързо развиващия се дигитален бизнес в Индия. През миналия месец Google заяви, че през следващите години ще похарчи 10 милиарда долара, за да помогне за ускоряване използването на дигитални технологии във втората по население държава в света.

Междувременно с поевтиняването на акциите на LVMH през тази година, Ерно се оказа най-губещият сред 500-те най-богати хора в света. Нетната стойност на богатството му е намаляла с 25,1 милиарда до 80,2 милиарда долара.